Search

L’any 2014 serà històric per al transport públic del Camp de Tarragona amb l’entrada en servei de les Rodalies

gen. 21 2014

gen.

21

2014

20130121-cdt

Segons ha anunciat la Generalitat de Catalunya, el mes de febrer de 2014 s’inaugurarà el nou servei de Rodalies del Camp de Tarragona amb una línia entre el Vendrell, Tarragona i Cambrils; i un reforç del servei entre Reus i Tarragona. La creació d’un servei típicament de Rodalies a la segona regió metropolitana de Catalunya, amb més de mig milió d’habitants, és una demanda històrica defensada tant des de la societat civil, a través de les plataformes PDF.Camp, la PTP o Mou-te per Tarragona; com des de les administracions locals.

 

Que el Camp de Tarragona es doti d’un servei de Rodalies marcarà un abans i un després al transport públic metropolità, ja que es podrà generar un servei freqüent i ràpid sobre una xarxa ferroviària existent que enllaça les estacions cèntriques del Vendrell, Sant Vicenç de Calders, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Port Aventura, Salou, Cambrils, Vila-seca i Reus. El nou servei de Rodalies, combinat amb l’esquema de trens regionals, permetrà incrementar la demanda del transport públic i reduir els nivells de pol·lució, canvi climàtic, i la despesa energètica del territori.

 

 

Cal recordar que el servei de regionals al Camp de Tarragona s’utilitza massivament i es recolza en uns horaris que no han canviat en més de 20 anys, des que fou creada la xarxa Catalunya Exprés en l’època de Felipe González. La modificació d’aquest anquilosat servei ha estat possible gràcies a tres factors:

  • l’impuls de la societat civil i l’administració local, amb un treball incansable de convenciment a diverses escales,

  • el traspàs de competències del servei ferroviari regional derivada del nou Estatut d’Autonomia de Catalunya, sota el qual el servei de rodalia i regionals passa a estar a les ordres de la Generalitat en comptes del Ministeri de Foment,

  • i el canvi d’estratègia política de la Generalitat de Catalunya, que ha abandonat el discurs de les obres faraòniques (construcció massiva d’autovies mentre es planificaven ferrocarrils irreals) per abordar l’autèntica necessitat ciutadana, els serveis de mobilitat.

Tanmateix, l’any 2014 s’esperen altres millores per al transport públic metropolità com és la creació de noves línies de bus exprés.cat, la circulació dels nous trens regionals de la sèrie 449, la millora de l’interiorisme dels trens de rodalia de la sèrie 447. La PTP treballarà per a que aquestes millores que executarà la Generalitat no quedin desdibuixades amb la proposta de d’anulació estival de la validesa de la targeta T10 i T10/30.

En l’àmbit de la planificació a curt termini la Generalitat també s’ha compromès a defensar la interconnexió de les línies convencionals i d’alta velocitat per permetre la creació d’un servei Avant Sants – TGN en 45 minuts i Sants – Reus en 60 minuts; en el marc de la instal·lació del 3r fil i desdoblament del Corredor Mediterrani.

És una primera passa. Aquestes millores suposen un gran avenç en línia de les 11 reivindicacions de la PTP del Camp de Tarragona per afrontar els XVIII Jocs del Mediterrani Tarragona 2017. Més endavant caldrà ampliar el servei de Rodalies o regionals per integrar les Terres de l’Ebre i Valls – Lleida, així com generar més intermodalitat bus-tren a estacions existents i futures, com la reivindicada al barri de Reus-Bellisens, que donaria accés a importants equipaments sanitaris i educatius i la meitat sud del casc urbà de la ciutat.

Des de la PTP volem felicitar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i a Renfe Operadora els acords que permeten una primera passa per al servei de Rodalies al Camp de Tarragona. Sens dubte aquesta era una passa imprescindible per convertir el Camp de Tarragona en una àrea metropolitana moderna i amb més igualtat d’oportunitats, que s’haurà de precedir d’altres mesures de mobilitat sostenible i urbanisme responsable.

Tarragona, 21 de gener de 2014

També et pot interessar...