Us fem arribar aquest projecte europeu tan enriquidor on s’implementen actuacions de transport públic sostenible d’última milla tant per a residents com per a turistes, en zones de baixes densitat de població i amb atractius turístics.

Aquest projecte es centra bàsicament a la zona de l’Alt Pirineu i Aran, on es milloren les connexions al Parc Nacional d’Aigüestortes amb serveis d’autobús coordinats amb els serveis de tren Lleida-La Pobla, per exemple. Aquesta alternativa suposa, a més, un avantatge amb el turisme, el qual representa un 5% de les emissions de CO2, sent-ne un 75% derivades del transport.

El Pla d’Acció elaborat a Catalunya pel Departament de Territori i Sostenibilitat, ha implementat l’ampliació del transport a la demanda en la regió d’Alt Pirineu i Aran, dels serveis d’autobús dins del Parc Nacional d’Aigüestortes; un nou servei d’autobús (La Pobla de Segur – Telefèric de Cabdella) que promou la intermodalitat tren-autobús-telefèric i, finalment, ha iniciat la ruta cicloturística Lleida – La Pobla de Segur (tren-bicicleta).

Europa està portant la davantera amb aquest projecte dins el programa Interreg Europe, des de fa uns anys aquest sistema s’està implementant i està buscant fer-se un espai entre els usuaris. Una solució de mobilitat flexible i innovadora que dota de servei tant a residents com a turistes de zones amb poca densitat de població, realitzant l’últim tram del seu recorregut de trajecte amb un mitjà de transport sostenible, tenint en compte els beneficis ambientals amb la disminució d’emissions contaminants.

Sens dubte, les conclusions d’aquesta primera prova són més que favorables i des de la PTP animem a que us llegiu el comunicat de la Generalitat. L’objectiu principal del transport públic és donar servei a la població, de forma eficaç i sostenible. Aquesta iniciativa respon, precisament, a un dels grans interrogants: com salvem de l’ús del vehicle privat les poblacions amb baixa densitat de població que, a més, no disposen d’un servei de transport públic proper?

Aquest projecte ha estat un èxit gràcies a la implicació d’institucions locals i usuaris durant el procés d’establiment, la cooperació ha estat la clau del mateix. Ha proporcionat un enfocament global del producte turístic amb la nova mobilitat integrada al sistema de transport públic. Estem parlant de trobar un model de solucions sostenibles i respectuoses amb el medi, alhora que s’adapten a les necessitats de residents i visitants de les zones d’estudi.

 

Podeu veure aquí el document sencer i el tríptic informatiu:

Document comunicat Generalitat

Tríptic Informatiu Last Mile