Search

Les millores al transport públic de l’Alta Segarra no arriben davant la indignació dels seus usuaris

abr. 05 2024

abr.

05

2024

Existeix un deteriorament important del servei de bus a l’Alta Segarra que dificulta el seu ús.

Des de la PTP demanem accions concretes per a millorar la mobilitat a l’Alta Segarra, i una millor coordinació entre les empreses de transport i la Generalitat

El retard en les millores de la R12 empitjora l’escenari de mobilitat dels usuaris del transport públic sobretot en no incloure el trajecte complet fins a Manresa

En un context d’emergència climàtica, és d’esperar que les accions per a promocionar i millorar la mobilitat sostenible i el transport públic siguin la primera línia d’acció. Per contra, ens trobem en una situació de deixadesa en la mobilitat de l’Alta Segarra durant aquests darrers mesos tant pel que fa als serveis de bus com al ferrocarril.

La problemàtica del bus Calaf – Igualada

La situació del bus en el tram on les concessions de Monbus i Alsa/Alsina Graells coincideixen (Calaf-Prats-Copons-Igualada) fa més de sis mesos que no té solució. Arrel d’una queixa per part de Monbus, alguns viatgers han estat rebutjats en expedicions de l’empresa Alsa, ja que segons aquesta empresa no tenen permís per operar el servei en aquests trajectes. En altres ocasions, cobren el preu fins a una destinació fictícia; depenent de com aplica la norma cada conductor.

Aquesta restricció no té cap sentit ja que no hi ha coincidència horària entre ambdós serveis de transport, i a més a més aquests només ofereixen dos i tres expedicions al dia per sentit, respectivament. Un simple aspecte burocràtic convertit en una traba i un greuge per a les persones usuàries que veuen afectada la seva mobilitat quotidiana. Sembla increïble que hi hagi integració tarifària (el mateix títol de transport val per les dues companyies) però s’impedeixi l’ús d’una de les dues línies per aquest trajecte.

Des de la PTP vam exposar el cas a la Generalitat, qui no es va mostrar gaire favorable a emprendre accions immediates per a millorar la situació, amparant-se que aquesta situació ha de passar per l’assessoria jurídica, fent que sigui encara més llarga l’espera per a arribar a una solució. Reclamem una vegada més la immediata resolució d’aquest problema.

Altres reivindicacions del servei d’autobusos

L’EixBus, servei transversal Girona – Vic – Manresa – Cervera – Tàrrega – Mollerussa – Lleida, travessa l’Alta Segarra però no li dona servei ja que no hi ha cap punt de parada. Reclamem un punt de parada a Calaf, que permetria una connexió ràpida en ambdós sentits. Aquest punt de parada pot estar la mateixa rotonda d’accés o a la seva proximitat (tipus la parada d’HIFE a la sortida de l’autopista de l’Aldea), per tal de no perjudicar els temps de recorregut del servei actual.

Així mateix, i pel que fa al servei comarcal de transport a la demanda, reivindiquem la seva ampliació horària l, ja que actualment només cobreix els dies laborables al matí.

L’augment de freqüència de tren, només fins a Cervera

D’altra banda, el passat mes de setembre vam rebre una molt bona notícia amb l’anunci de l’increment de freqüències de l’R12 abans d’acabar l’any. La freqüència de trens entre Lleida i Cervera passaria a ser de 6 a 12 per sentit i dia, i entre Cervera i Manresa, de 3 a 5.

Finalment, però, aquesta situació no serà efectiva en la seva totalitat fins a mitjans del 2024, si no directament a 2025, any en què l’operació de l’R12 entre Lleida i Manresa seria traspassada a la Ferrocarrils de la Generalitat.

Aquest febrer s’ha implementat la millora de les freqüències únicament fins a Cervera (amb la nova RL3), sense aplicar el tram entre Cervera i Manresa, segons s’havia anunciat l’any passat (amb el que hauria de ser la nova RL4). Aquesta situació agreuja la indignació de les persones usuàries, ja que no veuen millores en la mobilitat de l’Alta Segarra.

Des de la PTP s’està impulsant l’aprovació d’una moció amb les demandes exposades, amb l’objectiu que les institucions del territori se les facin seves i emplacin als agents responsables a implementar-les. Es pot trobar en el model següent: Moció per Ajuntaments

També et pot interessar...