Search

Una llançadora independent Barcelona-Aeroport perjudicaria tot el servei de Rodalies

març 06 2019

març

06

2019

Comunicat de la PTP sobre els anuncis d’ofertes llançades pels presidents d’FGC i de Renfe per operar el ramal que construeix el Ministeri de Foment entre l’estació del Prat i les terminals T1 i T2 de l’aeroport. 

Si es fa una anàlisi rigorosa de l’operació en termes de riscos i oportunitats, on es pensi en totes les persones usuàries de Rodalies i no només en les de l’aeroport, crear una llançadora en comptes d’un ramal de Rodalies és una autèntica temeritat. En canvi, integrar el ramal en construcció com a part del servei de rodalies actual, ajudaria a descongestionar el servei donant al mateix temps una bona oferta a l’aeroport.

 

Barcelona, 6 de març de 2019. Aquesta és la 5a vegada que alertem el Departament de Territori i Sostenibilitat dels riscos de la llançadora exclusiva Aeroport T1 – Barcelona, promoguda primer com a iniciativa público-privada (2015) i després com a FGC (2018). Sense entrar en el debat de quin ha de ser l’operador del servei, la PTP vol recordar quins són els riscos que suposa la superposició de línies en comptes d’utilitzar les rodalies actuals per explotar el futur ramal ferroviari d’accés als terminals T1 i T2 de l’Aeroport:

  • Una llançadora “premium” hipotecaria la capacitat dels túnels ferroviaris de Barcelona en comptes de millorar el servei al màxim de població possible. Els túnels passants de Barcelona són la base de la immensa majoria dels trens de Rodalies de Catalunya, una xarxa de 520 km. En un sistema ferroviari complex la capacitat dels túnels no es pot comparar a la del metro: el túnel de Rodalies de Plaça Catalunya ja arriba al límit de 20 trens per hora i sentit, i el del C. Aragó tan sols arriba a 14-16 pels problemes que ocasiona la bifurcació Estació de França, al mateix nivell. La necessitat d’ampliar la capacitat del sistema de rodalies és una mesura fonamental contemplada al Pla de Rodalies (vegeu annex 1) i imperativa per fer front al Pla de Qualitat de l’Aire, donar sortida als nous serveis que es derivaran de les duplicacions de via previstes (R16 a partir de 2019, i R3 més endavant) o el necessari reforç de les línies que ja van més carregades a l’hora punta. Però a curt termini, l’increment de capacitat possible només serà de 4-6 trens per hora i sentit, mantenint una separació de 3 minuts entre trens per evitar encomanar retards entre línies. Dedicar gran part d’aquest romanent de capacitat a una llançadora que només connecta l’Aeroport amb Barcelona és una estratègia molt desencertada tenint en compte les necessitats actuals del servei.Precisament FGC és un exemple de priorització dels serveis de més llarg abast sobre els curts en túnels amb capacitat compromesa: l’any 2016 reformava l’estació de Sarrià amb un esquema de vies que permetrà convertir l’actual línia urbana curta L6 (Pl. Catalunya – Sarrià) en serveis que vagin cap al Vallès.
  • S’hipotecaria la capacitat de rebotar trens de rodalies procedents del nord sense cisallar vies. La inexistència de terminals on els trens que canvien de sentit no envaeixin el sentit contrari és una de les mancances de Rodalies. La línia R11 (Barcelona Sants – Girona – Figueres – Cervera) està rebotant els trens de manera precària a les estacions de Bellvitge i el Prat de Llobregat, on a més està restant capacitat ferroviària a la línia de Vilanova. El nou ramal a l’Aeroport permetria rebotar en bones condicions la línia regional R11 i alguna línia de rodalies del nord (R2 nord actual i R4 nord al futur) (vegeu annex 2).
  • S’hipotecaria la capacitat de rebotar trens de rodalies procedents del sud sense cisallar vies. La llançadora exclusiva Aeroport – Barcelona també reduirà la futura capacitat de l’estació de Sant Andreu Comtal, on està en construcció una platja de vies capaç de rebotar trens regionals R13, R14, R15 i R16 i alguna línia de rodalies del sud en bones condicions.

Feia uns dies el Govern de la Generalitat criticava el ministeri de Foment per no haver construït cap quilòmetre de rodalies des de 1978. Aquesta afirmació, a banda de ser falsa, no és coherent amb fer propostes que impedeixen precisament que les rodalies siguin beneficiàries de noves infraestructures com el nou ramal de l’Aeroport o la platja de vies per rebotar trens de Sant Andreu Comtal, actualment en construcció.

La PTP porta anys exigint al Ministeri de Foment el compliment i millora del pla de Rodalies 2009-2015. El que no podem subscriure són propostes que -tot i utilitzar el bon nom de FGC- siguin tècnicament ineficaces i perjudicials per a la majoria de les persones usuàries.

 

ANNEX 1. Mesures per incrementar la capacitat previstes al Pla de Rodalies

Mesures del Pla de Rodalies 2009-2015

 

ANNEX 2. Problema operatiu associat a la manca de terminals amb rebotador a l’àmbit de Sants Sud – el Prat

Proposta de millora operativa associada al nou ramal de l'aeroport

També et pot interessar...