Search

Número 28

des. 16 2003

des.

16

2003

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_raw_html]JTVCM2QtZmxpcC1ib29rJTIwaWQlM0QlMjIxNzMwOSUyMiUyMCU1RCU1QiUyRjNkLWZsaXAtYm9vayU1RA==[/vc_raw_html][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1618992825822{background-color: rgba(201,214,201,0.31) !important;*background-color: rgb(201,214,201) !important;}”][vc_column_text]

La Línia 11 obre les portes: per primera vegada Barcelona té un metro lleuger

Entrevista: Enric Ticó: Director general de Ports i Transports de la Generalitat

[/vc_column_text][vc_btn title=”També pots descarregar el PDF!” color=”success” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2Fmss28.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Millorar rodalies

En aquest número ens fem ressò de l’estudi de la PTP sobre els trens de rodalies, de Renfe i de FGC. La base de l’estudi ha estat l’anàlisi del servei en cadascuna de les 150 estacions de la regió metropolitana de Barcelona, 104 en el cas de Renfe i 46 en el de FGC. Metodològicament, l’estudi és impecable: s’ha analitzat el servei a la totalitat d’estacions i s’han contrastat els paràmetres més importants que intervenen en la definició de la qualitat del servei: estat dels trens, accessibilitat, informació, possibilitat d’adquirir i validar bitllets, confort, i el més important de tots, l’oferta de trens, tant en els aspectes qualitatius com quantitatius.

La conclusió és clara. En línies generals, mentre FGC va bé, a Renfe les coses no rutllen tant bé. Mentre a FGC hi ha una preocupació per cadascuna de les seves 46 estacions de rodalia, a Renfe no passa el mateix. La companyia estatal sembla preocupada només pel que passa a les 15 o 20 estacions que li asseguren el gruix de la recaptació que el Ministeri de Foment li exigeix coherentment a la política de superàvit pressupostari. Si es miren les inversions en el període 1990-2003 es comprova com les de FGC tripliquen les de Renfe. Aquesta és una de les claus del millor servei de la companyia catalana.

La PTP dóna suport a la proposta de transferir a Catalunya els trens de rodalies i regionals de Renfe perquè pensem que els trens de proximitat estan més ben gestionats és des de la proximitat, és a dir, des de Catalunya. De fet, a la major part de països aquests serveis de proximitat es van transferint a les autoritats regionals o locals. L’experiència de bona gestió dels FGC avala aquesta tesi.

Benvinguts!

Si una cosa podem dir en veu alta de la PTP és la seva independència i pluralitat dels seus associats. A la PTP no demanem carnets polítics, simplement un compromís amb la mobilitat sostenible i la promoció del transport públic. I així ens avalen deu anys de trajectòria. Quan hem hagut d’atorgar medalles ho hem fet; però també quan hem hagut d’ensenyar targes grogues o vermelles, independentment de qui fos el subjecte de la nostra aprovació o reprovació.

No obstant això, des de la PTP donem la benvinguda a la nova majoria de govern a Catalunya. Els trets partits d’esquerres, si bé amb diferents matisos i nivells de coincidència, sempre s’han mostrat receptius a les propostes que hem llençat a l’opinió pública perquè fossin considerades pels qui tenien responsabilitats polítiques. I una bona mostra és el reconeixement que els grups parlamentaris de PSC, ERC i ICV van fer a les aportacions de la nostra associació a la Llei de Mobilitat, reconeixement que també es va produir en la intervenció del portaveu del Govern.

Tal com hem fet amb els successius governs de CiU, la PTP resta oberta a col·laborar amb el nou govern, sempre que així ens ho reclamin, per fer de Catalunya un país avançat pel que fa a la quantitat i qualitat del transport públic i la mobilitat quotidiana, que haurà de ser molt més sostenible. Ara bé, com hem fet en els deu primers anys de la nostra existència, quan calgui estirar les orelles ho farem amb fermesa i determinació, la mateixa que emprarem quan calgui aplaudir la gestió i la feina feta. Perquè de feina n’hi ha, i la primera, replantejar-nos quin model de Dia sense cotxes, com reclamem en aquesta revista.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...