Search

Número 33

gen. 16 2005

gen.

16

2005

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_raw_html]JTVCM2QtZmxpcC1ib29rJTIwaWQlM0QlMjIxNzI2OSUyMiUyMCU1RCU1QiUyRjNkLWZsaXAtYm9vayU1RA==[/vc_raw_html][vc_btn title=”També pots descarregar el PDF!” color=”success” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2Fmss33.pdf|target:_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1618992825822{background-color: rgba(201,214,201,0.31) !important;*background-color: rgb(201,214,201) !important;}”][vc_column_text]

El tramvia treu cotxes del carrer

Carsharing. Un gran invent

I si anem en bici?

El tren té futur

El protocol de Kyoto i la mobilitat sostenible

Parc del Tibidabo: la mobilitat improvisada

L’aposta de les àrees verdes

Transport sostenible de mercaderies

Al·legacions al PEIT

Manifest: “Els trens de Rodalies són el nostre Metro”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Ha arribat l’hora de l’autobús

Les multimilionàries inversions que s’estan portant a terme en el metro de Barcelona no han de fer perdre de vista dos altres grans objectius de qualsevol política de transports: Que allò que tenim funcioni millor i que la millora del transport arribi al conjunt de la ciutadania, no únicament als que viuen o usen la ciutat de Barcelona.

Que funcioni millor la xarxa actual vol dir moltes coses però, molt especialment significa que el transport de superfície de les nostres ciutats, autobusos, tramvies, ha de funcionar més regularment i amb més velocitat, per donar més servei. I no només a Barcelona.

Que la millora del transport públic arribi a tot el país vol dir que la xarxa d’autobusos s’ha de multiplicar fora de la gran ciutat, perquè és l’única manera que l’oferta de transport arribi a tothom. De fet, quan comparem l’oferta de transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona amb la d’altres ciutats, el que destaca més és la manca de transport de superfície que patim a casa nostra. Això ho saben tots els polítics, però sembla que només hi ha interès a construir el metro. Hauria de ser el propi alcalde Joan Clos qui defensés la millora del transport fora de Barcelona, perquè és de fora d’on vénen els problemes de mobilitat que causen l’enormitat de cotxes que cada dia entren i surten de la capital catalana.

Dotar tot Catalunya d’un servei de transport públic digne, amb autobusos, costaria cada  any el mateix que fer un quilòmetre de metro a Barcelona… i actualment n’hi ha gairebé 50 km en construcció! L’any 2003 va ser l’any de l’inici de les obres d’un ambiciós programa d’extensió del metro. El 2004 fou l’any del tramvia. Els anys 2005 i 2006 haurien de passar a la història com el període en què les nostres autoritats van decidir impulsar sense complexos l’extensió de la xarxa d’autobusos, tant a l’àrea metropolitana com en el rerepaís. Aquesta serà la línia reivindicativa de la PTP per als propers dos anys, temps en el qual ens agradaria veure com l’oferta d’autobús millora substancialment, tant en quantitat, perquè arribi a les moltes zones del país que gairebé no tenen transport públic, com en qualitat, intentant que cada cop més s’assembli a la dels ferrocarrils, la de rodalies o la del metro. A Catalunya li calen 1.000 autobusos més funcionant com ho fan a altres llocs d’Europa.

Per millorar la qualitat dels autobusos cal actuar incrementant la seva velocitat, la seva regularitat de pas i oferint una informació tan àmplia i fiable com avui tenen els ferrocarrils. Aquests són els tres factors en què el ferrocarril guanya clarament al bus. Per això des de la PTP diem que ‘Ara li toca al Bus’.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...