Contra el canvi climàtic, per la qualitat de l’aire
Les directrius nacionals de mobilitat
Els danys col·laterals de l’AVE (I)
Som davant d’un gran problema (congestió)
L’Enquesta de Mobilitat en dies Feiners
La dificultat de moure’s pel Maresme
Londres recuperarà el tramvia pel centre
Arriba el bicing
TUS: 25 anys portant viatgers a Sabadell
Necessitem un Pla estratègic per a l’autobús metropolità
El passat 20 de març, la PTP va presentar al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya un document on es posava de manifest la greu situació del transport públic de superfície a Barcelona i la seva àrea metropolitana. S’hi constatava que, malgrat el gran esforç de l’administració en l’increment de flota d’autobusos, l’oferta expressada en vehiclesquilòmetre no creixia significativament i la velocitat comercial no feia més que davallar. Gairebé tots els nous autobusos posats en servei s’han destinat a mantenir la freqüència perquè cada cop van més lents i no a incrementar el servei. Les dades relatives a la xarxa de Transports de Barcelona són molt preocupants: una velocitat mitjana d’11,68 km/h, en caiguda sostinguda i constant, i un creixement net d’oferta (en km de servei) de només l’1,5% en quatre anys.
Des de la PTP creiem que és l’hora de capgirar aquesta insostenible situació, on el transport de superfície esdevé cada vegada menys rendible per cada euro invertit, en termes econòmics i de servei. Tot i que a l’actualitat l’autobús és el mitjà de transport més lent de Barcelona, encara no disposa d’un pla de millora de la seva circulació, tal com tenen les bicicletes, els vianants, el metro o els vehicles privats. Línies noves a part, l’únic pla que existeix és el de posar més autobusos sense prioritat al carrer per tal de contrarestar la progressiva pèrdua de velocitat comercial, sense solucionar els problemes estructurals que presenta la xarxa actual.
La PTP demana l’elaboració en el proper mandat d’un Pla estratègic del transport públic l’àrea metropolitana de Barcelona. Prenent com a base experiències de grans capitals mundials, i considerant l’èxit del nou tramvia de Barcelona, avui ja sabem que podem assolir un transport públic de superfície més ràpid i eficaç, i en conseqüència més econòmic, capaç de resoldre la nostra congestió crònica. És hora d’actuar sobre la nostra mobilitat sense relaxar-nos en la construcció d’un metro a vint anys vista. A Madrid s’ha demostrat que el metro és només part de la solució, però que una veritable solució global obliga a gestionar la mobilitat en superfície. Per fer-ho, creiem que cal crear urgentment un pla com el que proposem, amb fort suport polític i amb una clara visió metropolitana, intermodal i resolutiva.