Search

Número 62

abr. 21 2014

abr.

21

2014

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_raw_html]JTVCM2QtZmxpcC1ib29rJTIwaWQlM0QlMjIxNzA0MSUyMiUyMCU1RCU1QiUyRjNkLWZsaXAtYm9vayU1RA==[/vc_raw_html][vc_btn title=”També pots descarregar el PDF!” color=”success” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2Fmss62.pdf|target:_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1618992825822{background-color: rgba(201,214,201,0.31) !important;*background-color: rgb(201,214,201) !important;}”][vc_column_text]

Editorial: Efemèrides que compten

Actualitat: La PTP fa 20 anys

Ferrocarril: El transport de mercaderies a FGC. 150 anys del tren de Sarrià.

Autobús: 2a fase de la Nova Xarxa Bus a BCN. S’amplia la xarxa Exprés.cat. TUS 30 anys.

Bicicleta: La DGT perduda amb les bicicletes

Viatges sostenibles: Integració a la xarxa europea. Noves possibilitats.

Vianants: Prova pilot a Sant Boi per recuperar el centre de la ciutat

Entrevista: Ole Thorson, expert en vianants, mobilitat segura i cofundador de la PTP

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]De vegades cal mirar enrere per comprendre el present i motivar-nos en treballar per un futur millor. En aquesta revista parlem de passat, present i futur. No podíem passar per alt els primers 20 anys d’existència de la PTP, una associació única en la seva espècie.

L’any 1993 cinc ments inquietes van posar en marxa un projecte de gran valor per a la societat. Amb gran estima i reconeixement per als nostres fundadors, Pau Noy, Manel Ferri, Pelayo Martínez, Juan Ramón Domínguez y Ole Thorson, vam organitzar un circuit en bus turístic per Barcelona, on vam canviar la Pedrera i el Park Güell pels punts més simbòlics matèria de mobilitat sostenible d’aquestes dues dècades (pàg 04).

A més comptem amb una entrevista a l’Ole Thorson (pàg 32), que també ha estat al capdavant d’altres associacions relacionades amb la mobilitat sostenible i segura. També ens fem ressò dels 45 anys de l’associació Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T, amb una article de la seva presidenta, l’Eugènia Domènech.

Però a banda de les efemèrides socials també hem de celebrar una vegada més un aniversari que implica a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya: un segon article sobre el centenari del Carrilet, dedicat a les mercaderies (pàg 09), i un article sobre els 150 anys del tren de Sarrià (pàg 12). El tren de Sarrià es va convertir, en el moment de néixer al 1863, en el primer ferrocarril suburbà de l’Europa continental; és a dir, el primer en comptar amb un servei cadenciat –cada 30 minuts en el moment d’inaugurarse- orientat exclusivament al moviment de persones en àmbits metropolitans. La seva història és reflex de les dinàmiques de la ciutat de Barcelona i de Catalunya: el progrés tecnològic, les ambicions, les frustracions… i des que FGC se’n fes càrrec al 1979, el seu renaixement a partir de les cendres.

Agraïm la col·laboració externa del Francesc Magrinyà i la Teresa Navas, comissaris de l’exposició dels 150 anys del Tren de Sarrià i professors experts en urbanisme de la UPC.

També celebrem, de tot cor, l’aniversari de l’única empresa cooperativa dedicada a l’explotació de transports públics, els Transports Urbans de Sabadell (pàg 20), que ha fet 30 anys i ha aconseguit un model organitzatiu demostradament econòmic per a la societat i solidari entre els treballadors.

Pel que fa les dues rodes en aquesta revista hem demanat l’opinió del Bicicleta Club Catalunya (BACC) sobre l’ús del casc a ciutat (pàg 24) plantejat per la Dirección General de Tráfico (DGT) i sobre l’experiència pionera de la Biciestació de Sarrià (pàg 25). A més  omptem amb una participació de Luis Cuena i Manel Ferri, de l’Instituto Sindical del Trabajo, Ambiente y Salud de CCOO, sobre l’accés en bici als llocs de treball dels treballadors europeus (pàg 26).

Pel que fa la proposta de viatges sostenibles us proposem descobrir les noves oportunitats que ens brinda l’entrada en funcionament dels primers serveis d’alta velocitat internacional sense transbordaments entre Catalunya i França (pàg 22). Es tracta d’un esdeveniment històric, perseguit des dels anys vuitanta a Catalunya, que han de permetre una mobilitat més intensa i sostenible tant al pla de l’Eurodistricte com d’Eurorregió. Us convidem a reservar els bitllets amb temps i descobrir les ciutats properes de França que, fins ara, semblaven molt més allunyades.

Esperem una vegada més que gaudiu amb la lectura d’aquesta revista, que acompanya la història de la PTP des de 1995. Per a mi és un gran honor signar una editorial com aquesta i comprovar com, malgrat les dificultats del moment, la PTP segueix envoltada de grans persones que, de fora o dins de l’entitat, fan possible el nostre projecte associatiu.

Gràcies a tots els que heu fet possible aquests 20 anys de PTP i benvinguts els qui s’animin a ajudar-la a continuar.

Ricard Riol Jurado[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...