Search

Entitats amigues: BACC. 20 anys d’història fomentant l’ús de la bicicleta a Barcelona i a Catalunya

gen. 31 2022

gen.

31

2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Seguim sumant, seguim pedalant!

20 anys, 20 voltes al sol, 20 primaveres amb els seus hiverns, uns 7000 dies i molts més.

No es podrà dir amb seguretat si quan es va fundar el Bicicleta Club Catalunya – BACC es va arribar a pensar que el pas del temps formaria part de la seva història, fins i tot que fos aquesta una de les seves fortaleses, al final, romandre en el temps és el repte, però transcendir en la història és l’èxit de veritat.

La gran premissa per fundar el BACC va ser creure que la bicicleta és una eina de transformació i un motor que pot moure el món, però més enllà de la mirada romàntica que això pot arribar a significar per a les persones que han cregut en l’associació, és també la intenció de donar-li veu a una comunitat que diàriament decideix que la bicicleta forma part de la seva vida.

Potser va ser visionari optar per aquesta idea en aquell temps, segurament fa 20 anys entendre la bici com un vehicle o com una eina per a moure’s per la ciutat no era ni tan sols una opció. L’estratègia del BACC es basava en la possibilitat de transformar la vida de les persones i la forma com entenien la bicicleta: deixar de veure-la com una alternativa inviable per considerar-la com una elecció realista.

Quan es traça un nou camí, no només es comencen a presentar estratègies disruptives, sinó que també es posa sobre la taula una nova manera de resoldre els problemes. El primer repte per l’associació era com convertir el seu saber-fer, com a ciclistes i persones que fan servir la bici, en un valor per a les ciutats i municipis de Catalunya. Era l’oportunitat de professionalitzar la forma de promocionar la bicicleta com un mitjà de transport.

Calia trobar la manera d’equilibrar aquest sentir activista i la necessitat de parlar amb altres àmbits que fessin possibles els canvis estructurals necessaris per bastir una ciutat diferent i pedalable per al futur.

Tenint en compte l’anterior, el full de ruta del BACC es va dibuixar amb la idea de promoure canvis dirigits tant a les persones en particular com a les institucions o organitzacions en general. Des d’aquesta perspectiva, els canvis sempre s’han de treballar des de les coses petites per aconseguir impregnar les coses grans i amb la bici no és pas diferent. Més enllà d’aquesta proposta estratègica de base, la intenció transformadora també buscava en certa manera cobrir les principals excuses que deixaven la bicicleta de banda.

 

El primer pas: aconseguir que totes les persones sabessin muntar bicicleta independentment de l’edat.

Neix la Biciescola com l’espai que aconseguia transmetre aquesta sensació de llibertat que es té quan es pedala per primera vegada i que es pot mantenir amb el pas del temps; però el més important, es venç la primera barrera coneguda quan parlem de la bici com a vehicle: no saber fer-la servir. Així mateix i amb la mateixa essència, cada projecte desenvolupat per l’associació, busca vincular a les persones, al col·lectiu ciclista i a la ciutat a través d’iniciatives que busquen la millora dels seus entorns amb el cavall de batalla de la bici.

La mirada integral de l’Associació i d’aquest sentir associacionista que basa el que es fa en el BACC, és també el que enforteix el seu treball i sobretot el que l’inspira; perquè és aquesta manera de constituir-se el que ha aconseguit que la seva veu sigui escoltada, entenent que al darrere hi ha una suma de persones que se senten representades i que confien que el que diu i com ho diu. Els anys i l’experiència donen els seus fruits i 20 anys d’història pel BACC, també han estat part de la història de la bici a Barcelona i a Catalunya.

Aquest esforç se suma al treball d’altres col·lectius, organitzacions i cooperatives; grups que creuen i creen estratègies que cobreixen els espais que es necessiten cobrir per a aconseguir aquest gran objectiu de transformació que, com ja s’ha dit, fonamenta el naixement del BACC i amb seguretat el d’altres entitats. D’alguna cosa que sí que es pot parlar amb certesa, és que no existeix forma exacta, ni correcta de gestar canvis i que al mateix temps que s’avança, s’aprèn com obtenir-los.

En el fons si es pedala cap a un mateix objectiu, cada cosa que es faci sense importar que sigui per separat, acaba sumant.

Tornant a la nostàlgia que dóna complir 20 anys i la mirada retrospectiva que convida a la reflexió, on la feina feta en el passat fonamenta el present i dóna lineament al futur, aquest aniversari no només se sent com un triomf, sinó també com el guany personal de totes les persones que han dedicat el seu temps i les seves idees perquè el BACC neixi, creixi i romangui. Es commemoren els encerts i desencerts, les noves idees, aquelles batalles que han aconseguit carrers més segurs i espais més ciclables. 

El 20è aniversari commemora les persones que veuen la bici com a part de les seves vides i que han trobat en l’associació una aliada que els acompanya i representa, que amplia la seva veu i que defensen els seus drets.

La bicicleta és el símbol que abandera el BACC i és un símbol amb el qual moltes persones també se senten representades. És aquí on està la clau, la bici ha estat sempre un vehicle inclusiu, equitatiu i sostenible des del moment que es va inventar; representa la intenció de canvi a un món millor, fa que les fronteres es dilueixin i dóna peu a la unió de forces i a la pluralitat d’opinions. La bici uneix i sorprèn en silenci que sigui la millor manera de representar un canvi al voltant del món, és i continuarà sent la insígnia estrella d’una lluita silenciosa i a la vegada potent.

Des d’aquí el BACC té clar quin és el full de ruta, perquè pel camí queden molts més reptes i idees per complir. Com amb la bici que, si no es deixa de pedalar, no s’aturarà.

 

BACC
Bicicleta Club de Catalunya

Laura Chavez[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”No et perdis cap article de la revista!” txt_align=”center” color=”green”][/vc_cta][vc_btn title=”Número 66 disponible aquí!” color=”success” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fmss66%2F|title:N%C3%BAmero%2066″][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...