Search

NEXT GENERATION CATALONIA: una proposta insuficient per a la mobilitat sostenible

abr. 20 2021

abr.

20

2021

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1608663469552{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column_text]La Generalitat de Catalunya prioritza l’electrificació del vehicle privat i aposta insuficientment pel transport públic i la mobilitat personal no motoritzada. 

Només tres dels onze projectes o actuacions emblemàtics proposats està destinat inequívocament al transport en comú. Les actuacions incloses en aquests projectes resulten insuficients per una millora generalitzada del servei per a tot el territori.

Les actuacions en transport públic i especialment en ferrocarril són plenament finançables pels Fons Europeus Next Generation (NGEU), i tenen un impacte en matèria de reducció d’emissions, d’equitat social, d’equilibri territorials i de generació de llocs de treball no deslocalitzables superior a la d’altres línies d’actuació i projectes que han estat prioritzats.

La PTP participa activament a Prosoxi: observatorio para la transición ecológica socialmente justa,  una aliança d’entitats a nivell estatal que efectuarà un seguiment per tal que els fons NG vagin destinats a objectius ambientals i socials en la línia demanada per la Unió Europea.

El present comunicat fa referència exclusiva al document Next Generation Catalonia, elaborat pel Govern de la Generalitat de Catalunya. La PTP farà pública properament la seva valoració  del document España Puede, elaborat pel govern central, que s’ha fet públic posteriorment.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]

  • La Generalitat de Catalunya ha elaborat el document Next Generation Catalonia, un compendi de 27 projectes “emblemàtics” així com d’altres projectes destacats per a ser finançats pels NGEU. La PTP ha elaborat un informe pel que fa a les propostes etiquetades com a mobilitat sostenible, amb les següents conclusions:
    • Dels 11 projectes inclosos amb l’etiqueta de mobilitat, tres tenen una relació incerta o marginal amb el transport públic, cinc són susceptibles de ser aplicats preferentment al vehicle privat i/o tenen un rang d’aplicació limitat pel que fa al transport en comú, només 3 es destinen específicament a la mobilitat sostenible, i només 1 suposa una millora en les serveis de mobilitat en comú.
    • Preocupa la presència de fins a cinc projectes que poden derivar fàcilment cap a actuacions amb  una atenció preferent cap al vehicle privat i/o amb un rang d’aplicació limitat al transport públic. Es posa de manifest el risc de desequilibri en les actuacions finançades, amb un dèficit d’atenció cap al canvi modal i una sobreactuació en matèria d’electrificació del vehicle privat.
    • Malgrat que les actuacions en matèria ferroviària són un dels àmbits explícitament inclosos com a finançables pels NGEU (document adjunt Resposta de la Comissió al Parlament Europeu establint l’elegibilitat dels projectes de modernització i impuls del transport públic, especialment el ferrocarril per al Fons NG), l’abast de l’únic projecte presentat proposa centrar l’esforç inversor en la extensió de metro i línies urbanes de FGC a l’àrea de Barcelona, on la densitat de la xarxa de metro és ja de les més elevades d’Europa, i atén insuficientment les necessitats de les corones exteriors i de la resta del territori, que és on hi ha una major mancança de transport públic. Lamentem l’absència de propostes coordinades amb altres administracions que permetin realitzar les actuacions amb major retorn social i ambiental, i ens remetem a les propostes contingudes al document  Objectiu Tren 2024  https://nou.transportpublic.org/tren2024/, que inclou una proposta prioritzada i justificada d’actuacions i estudis de viabilitat en matèria ferroviària.

    Per tant, considerem que la proposta Next Generation Catalonia presentada pel Govern de la Generalitat de Catalunya no atén suficientment la necessitat d’avançar cap a una  mobilitat sostenible, planteja unes actuacions desequilibrades entre mobilitat privada i mobilitat en comú, desaprofita l’oportunitat de realitzar actuacions ferroviàries urgents amb el finançament disponible i prioritza l’electrificació indiscriminada dels vehicles per damunt del canvi modal. En la seva formulació actual, els NGEU a Catalunya poden ser una oportunitat perduda per avançar de manera efectiva cap a la mobilitat sostenible.

    Des de la PTP ens proposem efectuar un seguiment acurat de les actuacions de que es financin amb els NGEU, en la línia de la cogovernança i intervenció de les entitats ambientals i socials propugnada per la Unió Europea. Amb aquest objectiu, la PTP participa activament a PROSOXI: Observatorio para la transición ecológica socialmente justa (https://prosoxi.es/), una aliança d’entitats del tercer sector que vetllarà per a que els projectes que es dissenyin i executin sota els NGEU no es desviïn dels objectius socials i ecològics, exigint a les administracions que s’estableixin mecanismes d’informació, transparència, participació i supervisió adequats en els que hi puguem participar com a societat civil organitzada.

     

    Barcelona, abril de 2021

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Informe d’anàlisi de les propostes en matèria de mobilitat i transport públic” color=”success” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D16777%26action%3Dedit%26lang%3Dca|target:_blank”][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat!” color=”success” link=”url:http%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2F20210414-FONS-EUROPEUS.docx.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...