Search

La PTP denuncia l’exclusió de la unió dels dos tramvies per la Diagonal del Pacte Municipal per Barcelona

jul. 27 2020

jul.

27

2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]El vot favorable de la PTP al Pacte queda directament condicionat a la correcció d’aquesta exclusió injustificada

La PTP ha tingut coneixement de l’exclusió del projecte d’unió dels dos tramvies per la Diagonal del Pacte per Barcelona. Una decisió inversemblant que ha estat justificada en ares del consens del govern amb els grups municipals de l’oposició. La primera versió del document contenia aquest projecte però, segons se’ns ha explicat, les pressions polítiques a la mesura, entenem que de l’oposició, haurien acabat forçant la seva exclusió a darrera hora.

El document final presentat, estructurat en base a un decàleg, és valorat positivament en termes generals per la PTP. Portarà la ciutat a una millor situació en els aspectes que sempre ens han ocupat: més mobilitat sostenible, més equitat i menys contaminació. Sembla que la ciutat ha fet una lectura en positiu de les conseqüències de la pandèmia de la COVID i de la necessitat de caminar cap a unes ciutats sense contaminació, sense soroll, sense estrès, amb més verd, promovent les activitats de proximitat. És una idea defensada i promoguda des de la perspectiva de les “ciutats dels 15 minuts”, que es poden garantir i aconseguir amb polítiques de màxima prioritat per a la mobilitat sostenible.

És en aquest context que resulta injustificable l’exclusió del projecte d’unió dels dos tramvies, i més després del consens institucional que es va assolir al seu voltant en el passat mandat. De fet, totes les institucions hi són favorables: Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Àrea metropolitana i resta d’ajuntaments. En el pla social, pocs projectes com aquest han rebut tant de suport des de les entitats. Per això resulta inaudit i inexplicable que la pressió política exercida pugui ser acceptada pel govern de Barcelona, doncs suposa desfer tot l’entramat institucional i social d’acords bastits en el passat al voltant d’aquest projecte.

Cal recordar les set grans principals aportacions a la millora de la ciutat del projecte d’unió dels dos tramvies:

  1. És un transport zero emissions climàtiques perquè tots els ferrocarrils a Catalunya utilitzen energia elèctrica 100% renovable certificada. Ningú millor que el ferrocarril –interurbà però també urbà– per accelerar el compliment de l’Acord de París de ser neutral en carboni al 2050 (queda no gaire temps). Barcelona s’hi ha de comprometre a reduir les seves emissions de CO2, ens va la supervivència com a ciutat.
  2. És un transport d’emissions contaminants zero. Ni NOx, ni partícules en suspensió, ni cap gas contaminant. La seva emissió és zero, justament el que necessita la ciutat.
  3. És un transport que portarà la mateixa càrrega que una línia de metro convencional, més de 100 milions de viatgers l’any. I això amb una inversió ridícula. Per tant, té el millor rendiment socioeconòmic que es pot trobar a tot Espanya en un projecte de transport urbà.
  4. Millorarà radicalment les condicions de transport i la comoditat dels usuaris que ara van en bus. Ara més que mai, cal reduir les aglomeracions al transport públic. A una Diagonal saturada d’autobusos, el sistema tramviaire és el que més pot millorar la capacitat, la rapidesa, la confortabilitat i l’accessibilitat d’un vial transcendental, que connectaria 9 municipis metropolitans. Com sempre hem defensat, aquest autobusos donaran molt millor servei repartits a altres corredors urbans.
  5. És un projecte de gran transcendència social que beneficia enormement les ciutats del continu urbà de Barcelona, en oferir un transport ràpid al centre que és on es localitzen la major part de llocs de treball.
  6. Alliberarà un centenar d’autobusos que avui, degut a la seva baixa velocitat, tenen un alt cost de funcionament; així podran ser dedicats a reforçar el transport del barris de l’àrea metropolitana.
  7. Té un gran efecte de reforç de la cohesió territorial, perquè acaba de cosir la xarxa ferroviària urbana de Barcelona, en fer correspondència amb les 8 línies de metro de la ciutat.

La unió dels dos tramvies per la Diagonal és probablement la millor inversió que Barcelona pot fer a la vista de les lliçons de la pandèmia de la COVID 19. Resulta intolerable, després dels consensos assolits en el passat mandat, que el govern municipal accepti l’exclusió d’un projecte d’aquest impacte a última hora i sota pressions polítiques reaccionàries.

Per tot això, sol·licitant una reconsideració de l’exclusió d’aquest projecte d’unió en el Pacte Municipal, la PTP no emetrà un vot favorable el seu contingut.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Descarrega aquí el comunicat

[pdf-embedder url=”https://nou.transportpublic.org/wp-content/uploads/2020/07/20200727-Comunicat-Pacte.pdf” title=”20200727 Comunicat Pacte”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...