Search

La PTP lamenta que la supressió dels peatges no serveixi per millorar la mobilitat del país

ag. 31 2021

ag.

31

2021

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1608663469552{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column_text]La llargament reivindicada finalització del termini de les concessions ha arribat, però els governs no han establert un model alternatiu just i sostenible. Els vehicles privats deixen de pagar, però la societat perdem recursos per al transport públic i la mobilitat al servei de tothom.

El cost de manteniment, 42 M€ que seran assumits per tota la ciutadania, hauria d’ésser destinat al transport públic, creant un model públic alternatiu, sòlid i basat en el pagament per ús de les vies, amb un cost molt inferior als imports abonats fins ara, entre el 10 i 30% de l’actual. 

L’enfocament que es fa de la supressió suposa un inacceptable efecte “crida” a l’ús del transport privat amb una clara i inevitable afectació a la congestió i nivells de contaminació dels accessos a les ciutats.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]El proper 1 de setembre caducarà la concessió de 4 vies d’alta capacitat a Catalunya: la C-32, la C-33, l’AP-2 i l’AP-7. La PTP celebra la fi d’un model lucratiu que ha comportat el sobrepagament d’aquestes infraestructures per al benefici privat, en un model opac i allunyat dels interessos de tothom. Ara bé, la passivitat dels governs està suposant que la supressió dels peatges no s’hagi aprofitat per establir un sistema de finançament de la mobilitat més just, socialment i ambientalment. És més, l’enfocament d’aquesta nova etapa s’està fent de manera errònia, en traslladar a la ciutadania que ja no caldrà pagar els peatges, sense explicar clarament que serà el conjunt de la societat qui assumirà el cost de manteniment de les infraestructures alliberades, la qual cosa suposa treure recursos destinats a les alternatives de mobilitat sostenible com el transport públic.

També resulta lamentable que es faci una mena de crida a l’ús del transport privat, induint així a una reducció de la demanda d’un transport públic que precisament necessita incrementar el seu servei i qualitat. Els nous costos de manteniment de les actuals autopistes seran també assumits pels usuaris del transport públic -com a ciutadans-. Cal recordar que en aquests moments, la majoria de països del nostre entorn han optat per algun tipus de cobrament, sigui per recorregut o mitjançant una vinyeta, sigui als vehicles pesats o a tots els vehicles.

Tot plegat acredita una manca de criteri i de responsabilitat pública cap a la política de mobilitat que precisa el país. Des de la PTP considerem la xarxa de mobilitat de Catalunya com un sistema interrelacionat, i per això creiem que cal focalitzar els recursos públics en aquells modes més sostenibles. El transport públic és sempre el mode més accessible per a totes les classes socials, tenint en compte que la compra i manteniment d’un cotxe és una barrera per les classes més desfavorides, o per col·lectius com els joves, persones migrades o gent gran. 

A més a més, cal veure que els corredors que s’han alliberat de peatge disposen d’infraestructures i/o serveis de transport públic paral·lels que caldria potenciar, però per fer-ho calen recursos.  Així, els 42M€ anuals que es preveu destinar al manteniment de les autovies dels corredors alliberats, i que sortiran dels pressupostos públics, es podrien destinar a finalitats alternatives molt més justificades. Concretament, creiem important que hi hagi millores de transport públic als mateixos corredors ara lliures de peatge:

Per poder destinar els 42M€ a finalitats relacionades amb la mobilitat sostenible, caldria que els vehicles abonessin el cost de les infraestructures que utilitzen mitjançant una mena de peatge tou públic ajustat als costos. Segons els càlculs realitzats per la PTP, el cost per vehicle podria ser molt inferior als peatges que s’han vingut pagant fins avui, sent-ne entre un 10 i un 30% del preu actual:

Des de la PTP ja ens vam posicionar, mitjançant una junta oberta a socis, a favor d’un model de pagament per km de les vies d’alta capacitat, que tingui en compte descomptes per situacions específiques. Per això, des de la PTP seguirem reclamant un model de pagament per ús de les infraestructures viàries, per part dels vehicles privats, que permeti l’alliberament de recursos, i eventualment el finançament creuat, que es puguin dedicar a la millora del transport públic i de la mobilitat sostenible. Creiem que és important, a més a més, que les millores de transport públic es relacionin directament amb els corredors afectats. 

Per tant, demanen a la Generalitat de Catalunya i al govern de l’Estat, titulars de les principals vies d’alta capacitat, que posin en marxa com abans millor un sistema de pagament de les vies d’alta capacitat de Catalunya, sense dilacions que ens facin esperar al 2024 o que ens facin dependre de l’agenda d’altres territoris. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat!” color=”success” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F08%2F20210901-Peatges-1.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...