Search

Cal acompanyar la reforma de l’estació de Sants amb els nous intercanviadors bus a Pl. Espanya i Diagonal

set. 16 2022

set.

16

2022

[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]🚆Des de la PTP celebrem que s’emprengui la reforma d’aquesta estació, millorant l’espai públic i l’accessibilitat a metro i trens, així com l’estacionament de bicicletes. 

🚌Sants és un intercanviador ferroviari molt potent amb una estació d’autobús poc aprofitada. Prescindir de l’actual estació de busos només hauria de considerar-se si es manté la connectivitat del servei actual amb parades de pas i s’executen els intercanviadors d’alta capacitat de bus a Espanya-Gran Via  Diagonal.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F09%2F20220916-Entorns-de-Sants.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]Avui a les 11 h del matí l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, juntament amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han presentat l’avantprojecte d’ampliació i millora de l’estació de Barcelona-Sants i el seu entorn, davant la mateixa estació.

El projecte ha dividit les actuacions de millora en dues fases. A la primera, que ha d’estar enllestida l’any 2026, inclou l’ampliació del vestíbul actual de l’estació pel costat de la plaça Joan Peiró i pel costat de la plaça dels Països Catalans. Aquesta actuació és de vital importància atès l’augment constant d’usuaris a l’estació amb més trànsit de Catalunya, especialment des de l’inici dels nous serveis d’alta velocitat. En la segona fase es preveu un nou vestíbul per al metro (el qual serà independent del vestíbul de l’estació d’Adif, a diferència de l’actual) i millorar-ne els accessos, tant al mateix vestíbul com a les andanes amb noves escales i ascensors, millorant l’accessibilitat de l’estació.

El projecte també inclou millores importants en l’aparcament i estacionament de bicicletes, un dels deutes pendents de l’actual estació i dels seus entorns. Així, es crearà un nou aparcament de bicicletes que permetrà l’estacionament segur i un ràpid enllaç amb tots els serveis ferroviaris de l’estació, convertint-la en una autèntica estació multimodal. Les actuacions de millora afecten també a l’espai públic al voltant de l’estació i els seus entorns: es preveu crear àmplies zones verdes (a diferència de les places actuals) i cedir espais als vianants i mobilitat activa amb la creació de nous carrils bici.

Des de la PTP celebrem les mesures que s’han presentat avui en tant que suposen una clara millora per al transport públic i l’accessibilitat de l’estació, i esperem que durant la durada de les obres es garanteixi també la informació i accessibilitat a aquesta.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Cal incrementar la capacitat de transport interurbà per carretera i per ferrocarril” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]Tanmateix, la 2a fase d’aquesta transformació, més enllà de 2026, suposa la pèrdua de l’actual estació interurbana d’autobús. Aquesta decisió renuncia a convertir Sants en un gran intercanviador d’autobusos amb dues línies de metro, Rodalies i alta velocitat. És per això que des de la PTP demanem tres mesures per a què la desaparició de l’estació d’autobusos de Sants no perjudiqui el transport públic interurbà per carretera:

  • que es planifiquin estacions d’autobús interurbà de qualitat a cada accés de Barcelona de forma que s’incrementi notablement la capacitat perduda a Sants. Els intercanviadors de Diagonal i Espanya-Gran Via haurien d’estar enllestits l’any 2026.
  • garantir que es mantingui el nivell de servei dels autobusos a l’estació amb una parada de pas, que el projecte preveu al carrer Tarragona.
  • permetre l’estacionament d’autocars de substitució de trens afectats per obres i/o incidències. 

L’estació de Sants ha de continuar sent un punt intermodal clau, especialment pels autobusos metropolitans que entren tant pel corredor de la Diagonal com pel de Gran Via, assegurant una parada de pas digna i integrada urbanísticament i una terminal de rotació curta. És inadmissible que l’estació de Sants quedi relegada en la segona fase d’aplicació de la millora sense que hi hagi una definició de les terminals de Diagonal i Pl. Espanya-Gran Via, estacions estratègiques per a la creació i captació de demanda un cop Sants ja no hi sigui.

Tenint en compte que la primera fase està prevista d’acabar l’any 2026, cal garantir l’inici d’obres dels intercanviadors prèviament i mesures pal·liatives en superfície mentre aquests no s’enllesteixen.   Des de la PTP instem a aprofitar les obres del perllongament d’FGC entre Espanya i Gràcia per definir una nova terminal de bus als pavellons del Teixit i de la Metal·lúrgia de la Fira de Barcelona, així com a donar resposta al futur de l’estació de la Diagonal. El servei d’autobusos és una peça clau per a la mobilitat del nostre territori, donant servei a poblacions on el mode ferroviari és insuficient i aportant un servei substitutori que complementa, en cas de necessitat, en el servei ferroviari.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Els intercanviadors de bus: l’assignatura pendent” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]Des de la PTP hem denunciat en nombroses ocasions la manca de model de les administracions pel que fa a la gestió i operació de l’autobús metropolità, regional i de llarg recorregut un cop entra a la ciutat de Barcelona. En els darrers anys s’ha avançat en la creació i licitació de carrils bus d’entrada a la ciutat que eren necessaris per a començar el canvi de model, però cal que aquests estiguin associats a estacions d’autobús interurbà on: 

  • S’afavoreixi l’enllaç amb altres modes de transport.
  • Es pugui disposar de serveis de cara a l’usuari: zones d’espera segures i a cobert, taquilles d’informació i compra de bitllets, senyalització de les properes sortides, lavabos, etc.
  • Es pugui disposar d’espais d’aparcament dels autobusos i de descans dels conductors, especialment després de viatges llargs on tenen una estona de descans obligada per llei.
  • Els autobusos hi puguin accedir i sortir-ne de forma ràpida, amb carrils segregats.

En definitiva, la ciutat de Barcelona ha de plantejar-se infraestructures adequades per a l’estacionament i regulació dels autobusos interurbans, considerant les quatre vies principals d’accés a la ciutat. Demanem a l’Ajuntament que estudiï en profunditat la creació d’una estació d’autobús per a les línies que entren per cada una de les vies següents: (1) Meridiana, (2) Diagonal, (3) Gran Via Nord i (4) Gran Via Sud per tal de permetre uns serveis d’autobús interurbà de qualitat. 

És per això que des de la PTP celebrem aquesta notícia, però insistim en la necessitat de disposar d’un conjunt d’estacions d’autobús interurbà a la ciutat de Barcelona. Cal repensar l’espai firal de Montjuïc amb una estació intermodal que aculli els busos de Gran Via Sud, garantir la continuïtat de circulacions a l’estació de Sants i estudiar la ubicació de la terminal de Diagonal per tal de donar cobertura a les línies entrants d’aquell corredor.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Altres comunicats de la PTP de referència

La PTP proposa convertir una part de la Fira en la primera estació d’autobusos metropolitans de Barcelona

Necessitem el bus interurbà: no el guardem sota la catifa[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...