Search

Satisfacció amb el nou funcionament del BUS-VAO de la C58: rectificar és de savis

set. 14 2014

set.

14

2014

20140914-c58-e

La PTP celebra la decisió del Servei Català de Trànsit i del Departament de Territori i Sostenibilitat d’obrir 24 hores i fer simultàniament bidireccional el carril BUS-VAO de la C58, vigent des d’avui diumenge 14 de setembre de 2014.

Aquesta ha estat una reclamació constant de la PTP i de les empreses de transport públic per carretera per donar més utilitat a aquesta infraestructura. El funcionament inicial, unidireccional i per horari, no sempre s’ha ajustat a les necessitats del transport públic, que necessita prioritat d’anada i de tornada degut a la congestió simultània en els dos sentits i perquè el sentit de màxima demanda dels autobusos no sempre coincidia amb el de la congestió viària.

El nou esquema de funcionament és més operatiu: protegeix el transport públic en els dos sentits de forma simultània, permet l’obertura les 24 hores en eliminar els temps de buidatge per canviar el sentit de circulació i té menors despeses operatives.

 

20140914-001 20140914-002

20140914-003 20140914-004

Primer dia del nou funcionament del BUS-VAO bidireccional

 

LA PTP, UNA FORÇA ÚTIL. El carril BUS-VAO de la C58 ha estat una infraestructura controvertida des del primer moment. La PTP sempre ha defensat una protecció dels autobusos en les autopistes d’accés a Barcelona, però amb criteris de racionalitat inversora i flexibilitat operativa. Per això es va fer una demostració de carril bus amb repintat de carrils i obres menors a la B23, que evitava obres faraòniques en temps de despesa pública desaforada. La idea de repintar carrils en comptes de construir ponts, vilipendiada en un primer moment per les mentalitats més desenvolupistes, és una actuació aplicada a d’altres capitals europees i defensada per l’actual Departament de Territori i Sostenibilitat. A continuació fem un recull de comunicats i posicionaments que donen idea del treball fet per la PTP al llarg d’aquests anys en matèria de carril bus d’autopista:

Sota la premissa de què no hem de moure més vehicles sinó transportar més persones, la PTP celebra la nova orientació del carril bus-VAO de la C-58 i recorda que cal estudiar noves intervencions per fer la via encara més eficient:

 • ACONSEGUIT! Bidireccionalitat en tot el recorregut. El compliment d’horaris i la puntualitat requereixen protegir l’autobús durant tot el temps de volta (anada i tornada). L’amplada de la via permet el seu funcionament com una carretera convencional a 80 km/h amb els mínims ajustos. Funcionament durant les 24 hores: el nou règim de funcionament permet operar la via de forma contínua, i no només el 44% del temps com passa actualment.
 • Trasllat del carril bus de la Meridiana al centre de la calçada i construcció de 3 parades dobles, a l’estil d’un BRT. Donaria servei a tots els autobusos interurbans que entren per aquesta via. El carril bus i les parades serien similars a les del Pg.Colom o qualsevol BRT (vegeu imatge adjunta).
 • Cal resoldre la congestió a l’alçada del Baricentro, motiu pel qual es demana l’extensió del carril protegit del bus fins a Sabadell.
 • Cal un pla de servei de bus que cobreixi les àrees mal servides del Vallès en comptes de competir amb Rodalies Renfe, que és un servei més ràpid fins al centre de Barcelona des de Terrassa i Sabadell.
  • Reconversió del servei e2 i dedicació dels recursos a cobrir àrees mal servides dins del Vallès.
  • Extensió o reforma del servei e1 fins a Castellar del Vallès, que no té connexió diürna directa amb Barcelona.
  • Creació de nous serveis expres.cat a les relacions Badia del Vallès – Barcelona, Parc Sincrotó Alba – Barcelona, o relacions entre polígons industrials i Barcelona
 • Defensem un pla de promoció del carpooling que aconsegueixi incrementar l’ocupació dels vehicles. Un curt tram de carril per a VAO és insuficient per promoure el carpooling. Cal també aplicar mesures de gestió i revisar la política tarifària (ús de carrils especials, peatges, aparcaments)
 • No repetir aquest model basat en les grans infraestructures: l’autobús es pot protegir amb menys costos d’inversió, com la PTP ha reivindicat històricament a l’eix de la B-23.

BRT a Changzhou. Font: Scania

BRT de Shenzen. Foto: Scania

També et pot interessar...