Search

Volem un gran acord municipal en suport al tramvia metropolità per la Diagonal

juny 28 2017

juny

28

2017

 

28 de juny de 2017. El Comitè executiu de l’ATM, d’acord amb el que estableix l’article 10 de la Llei ferroviària de Catalunya ha acordat l’aprovació inicial de l’estudi informatiu per a la connexió del Trambaix i el Trambesòs que desenvolupa una actuació prevista per aquest consorci des de l’any 2001, però vetada per l’Ajuntament de Barcelona en dues ocasions, amb Joan Clos i amb Xavier Trias com a alcaldes.

Entenem que el disseny escollit per a la connexió dels tramvies en superfície per la Diagonal millora la ciutat globalment i no perjudica ningú. La Diagonal canviarà la seva fesonomia sense perdre voreres ampliades ni afectar l’arbrat existent. Es canviarà l’actual triple calçada per generar dues calçades laterals i un espai central segregat per a la mobilitat més sostenible, actualment massa condicionada i estretada pel trànsit. La proposta escollida per l’ATM i l’Ajuntament ja va ser estudiada per la PTP l’any 2009 i era una de les que obtenien millor puntuació en una anàlisi multicriteri. També és semblant a les opcions defensades pel Bicicleta Club de Catalunya.

  • Vianants:  amplia l’exitós model d’ampliació de voreres realitzat entre Francesc Macià i el Cinc d’Oros a la resta del tram central de la Diagonal.  Per tant no serà necessari remodelar cap vorera recentment ampliada, i les antigues i estretes del tram C. Marina – Cinc d’Oros quedaran definitivament ampliades. Els vianants tindran més comoditat i seguretat per creuar, ja que es crearà una terciana / andana al mig de l’actual tronc central per poder esperar i mirar a ambdues direccions.
  • Transport públic: supera un escenari basat en autobusos col·lapsats que té poc marge de millora: avui circula un bus per minut al tram més crític, entre Francesc Macià i el Cinc d’Oros.  El tramvia doblarà la capacitat i la velocitat mitjana dins la Diagonal, que es podrà recórrer de punta a punta en aproximadament mitja hora. Així mateix es podran alliberar 75 autobusos que avui estan compromesos en aquest tram crític, fent possible un gran reforç d’altres línies d’autobús per altres zones de la ciutat. Vegeu estudi Tram+Bus. El transport públic de la Diagonal farà un salt conceptual: de l’actual rua d’autobusos urbans es passarà a un tramvia interurbà amb destinació a 8 municipis metropolitans, i la xarxa ortogonal d’autobús tindrà recursos millor repartits.
  • Carril bici: quedarà separat dels espais per a vianants entre el C.Marina i la plaça del Cinc d’Oros. Al tram ja reformat, entre el Cinc d’Oros i Francesc Macià es passa dels carrils laterals a un de central bidireccional. Les dimensions del nou carril bici, a tot el tram, permetran una circulació més segregada dels vianants i del trànsit i la possibilitat que dues bicicletes amb diferents velocitats s’avancin còmodament.
  • Trànsit privat: tot i que es perd un carril per sentit al tram més congestionat, es redueix la congestió gràcies a la presentació d’una alternativa més potent en transport públic urbà i interurbà i per la pròpia evaporació del trànsit. Cal recordar que el trànsit interurbà de cotxes i motos de Barcelona procedeix sobretot de la zona 1, majoritàriament de municipis prèviament dotats de metro i tramvia, i que amb aquesta connexió veuran millorades les seves possibilitats de connectivitat i temps de viatge. Els dos carrils per sentit que es mantenen tindran una millor funcionalitat i millor seguretat, ja que evitaran els actuals moviments il·legals de canvi de carril central a lateral (i viceversa) o els avançaments en sentit contrari des del carrils centrals de les motos.

Procedència dels desplaçaments interurbans a Barcelona: la majoria són desplaçament curts

Font: PTP a partir d’EMQ 2015

  • Comerç i veïnatge. Com passa sempre, les reformes per reduir el trànsit i assolir una mobilitat menys sorollosa, perillosa i emissora de gasos d’efecte hivernacle i contaminant millora l’entorn urbà i amb ell l’ús de la via pública per part de veïns i compradors.
  • Xarxa semafòrica de l’Eixample. Com s’ha demostrat amb els estudis semafòrics i com va demostrar la PTP amb el vídeo Tramvia, més mobilitat, menys trànsit, el tramvia és menys exigent semafòricament que el seu equivalent de capacitat en autobús o cotxe, per tant no perjudica la semaforització global de l’Eixample.

Implicació ciutadana. Aquest projecte ha estat defensat des de nombroses entitats des de fa molts anys i cada vegada suma més adeptes. En el moment de la fundació de la PTP, al 1993, ja era una clara reivindicació en base a la proposta de TMB i EMT. La plataforma Diagonal per a Tothom va sumar el 2009 entitats veïnals, ambientals, sindicats i associacions de mobilitat sostenible. L’any 2017 ha vist néixer la plataforma Units pel Tram, que agrupa partidaris de l’enllaç dels tramvies a títol individual.

Les ciutats més avançades del món juguen a favor del transport públic i la bicicleta, no del negacionisme del canvi modal. Demanem a tots els grups polítics municipals de l’ajuntament de Barcelona que pactin aquesta connexió metropolitana tan necessària i aquesta reforma tan oportuna per la Diagonal. Ningú hi perd. La Generalitat de Catalunya i altres municipis metropolitans ja han donat el pas.

 

També et pot interessar...