Search

Bones notícies per al transport públic

des. 15 2020

des.

15

2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]En una setmana han coincidit l’anunci de la reactivació de les obres de la L9, la presentació del Pla de Rodalies i l’acord final per a la unió del tramvia per la Diagonal.

El transport públic de  la Regió metropolitana de Barcelona està d’enhorabona. En una mateixa setmana han coincidit tres anuncis que han de permetre millorar significativament l’oferta de transport públic, i que van en la línia del que des de la PTP hem estat reivindicant des de fa molts anys.

Cronològicament la primera notícia ha estat l’anunci per part del Departament de Territori i Sostenibilitat de la reactivació de les obres de la línia 9 del metro. Després d’un llarg període d’incertesa i amb les obres aturades, s’estableix un calendari d’actuacions i es reprèn el treball de les tuneladores en el tram central. La PTP considera necessària la finalització d’aquesta línia, anunciada en el seu dia potser amb excés de triomfalisme i amb deficiències importants de disseny i gestió, per tal de donar sentit i càrrega de viatgers als trams ja construïts i ampliar la capacitat del transport públic urbà de la ciutat de Barcelona.

Dos dies després, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha presentat el Pla de Rodalies de Catalunya. El pla inclou un bon nombre de mesures reivindicades reiteradament per la PTP i incloses en el recent document Objectiu Tren 2024. Des de la PTP considerem que es tracta d’un document solvent i que preveu actuar sobre els principals colls d’ampolla de la xarxa de rodalies. La seva execució permetria una millora sensible en el servei ferroviari en ample ibèric. La clau estarà en la seva efectiva realització, ja que els precedents no conviden a l’optimisme. Recordem que, tal com va denunciar en el seu dia la PTP, el grau d’execució del pla de rodalies anterior no va superar el 14%.

Finalment, el divendres s’ha fet públic l’acord assolit entre l’Ajuntament de Barcelona i l’ATM per iniciar les obres de la unió de tramvies per la Diagonal. S’assoleix finalment un objectiu llarguíssimament reivindicat no només per la PTP, sinó també per moltes entitats ambientalistes i veïnals aplegades a la plataforma “Unim els Tramvies”. Malgrat que l’acord ha trigat més del que hauria estat desitjable, celebrem una notícia que considerem històrica, i  confiem que permetrà accelerar al màxim la resolució dels aspectes administratius pendents.

Valorem els acords assolits i els compromisos d’actuacions i terminis establerts com a molt positius, però som conscients que no són encara garantia absoluta d’execució. Per aquest motiu, des de la PTP farem un seguiment exhaustiu de les actuacions compromeses i serem exigents en el compliment dels terminis. Al mateix temps, reclamarem encara amb més força la realització d’alguns projectes  que encara resten incomprensiblement encallats, i en primer lloc l’execució del carril bus a la B23, reivindicada des de fa més de vint anys.

La PTP agraeix l’esforç de totes les persones i institucions que han fet possibles aquests acords, i els convida a perseverar en els esforços per assolir una mobilitat més sostenible.[/vc_column_text][vc_separator border_width=”4″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat!” color=”success” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2F20201214-Setmana-TP.pdf||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...