Search

Soterrar o enterrar el tren a Balaguer?

gen. 02 2010

gen.

02

2010

Sr. Director:

20100102-poblaInformava fa uns dies el seu diari de la ferma voluntat del consistori de Balaguer de soterrar el tren al seu pas per la ciutat i mostrava el seu rebuig a l’opció de la conselleria de Política Territorial de transformar el tram urbà de la línia en un tren tramvia.

Se’m fa difícil entendre les raons d’aquesta postura. Cap dels països centreeuropeus on el tren és el principal mitjà de mobilitat en soterra les vies, tret, és clar, de tres situacions flagrants:

1. Gran intensitat de trànsit creuat (viari i ferroviari).

2. Pas de ferrocarrils de gran velocitat.

3. Presència de corredors de mercaderies o trens llargs de viatgers.

Cap d’aquestes circumstàncies es donen a la capital de la Noguera. Desconec si el consistori balaguerí ha tingut a bé considerar aspectes tècnics a l’hora de soterrar les vies en els punts previstos per adonar-se que dues terceres parts del soterrament són rampes de baixada i pujada, la qual cosa no resol el problema de la permeabilitat de pas en superfície, que sembla que és la preocupació cabdal.

El tren de la Pobla al seu pas per Balaguer presenta un escenari semblant a Mollerussa, Tàrrega, Cervera…, són, les vies, una barrera divisòria amb les noves zones de creixement urbà. Caldrà soterrar-les totes?

Bé, algú pot pensar que seria una opció, però no és ni realista ni sostenible ni assenyada si s’apliquen criteris tècnics i sentit comú.

Hi ha una alternativa diferent al soterrament, aplicable a Balaguer. No és el tren convencional ni el tramvia. Parlo del tren lleuger en superfície, que no esquinça cap barri, ans al contrari, s’hi integra, és visualment atractiu, assegura la permeabilitat transversal. Les seves vies a nivell del ferm del carrer no són cap obstacle per creuar-les; és ràpid entre ciutats i respectuós dins el nucli urbà; accelera i frena com ho faria un autobús; i és d’ample ibèric (accepta trens històrics).

A més, és interessant saber que es tracta d’una inversió sostenible i aplicable a altres indrets de les nostres comarques, en el camí d’aconseguir una veritable xarxa de rodalia ferroviària.

Potenciar el ferrocarril exigeix criteri i seny, el cost d’oportunitat de plantejaments faraònics poc madurats o interessats ens pot dur, més que al soterrament de vies, a l’enterrament del tren. I, això, a les portes de ser transferides les competències dels trens de rodalies a la Generalitat, no ens ho podem permetre, ni els balaguerins ni els lleidatans ni els catalans.

ENRIC MARTÍ SUAU
VOCAL DE L’ASSOCIACIÓ PER A LA PROMOCIÓ DEL TRANSPORT PÚBLIC

També et pot interessar...