Quatre companyies europees anuncien el compromís d’incrementar i millorar els serveis ferroviaris nocturns.
La PTP reclama a la operadora RENFE i al govern espanyol que es sumin a la iniciativa europea d’impuls als serveis ferroviaris nocturns, i que es reverteixi la tendència a eliminar-los.
La península ibèrica va disposar d’un gran nombre de relacions ferroviàries nocturnes fins ben avançada la primera dècada del present segle. Així, des de Catalunya hi havia possibilitat de viatjar amb tren de nit fins a diferents ciutats d’Andalusia, Extremadura, Madrid, Múrcia, Euskadi, Astúries i Castella, a més de París, Milà o Zuric. Relacions similars existien entre altres zones peninsulars. Els viatgers tenien la possibilitat d’arribar al centre de la ciutat de destinació a primera hora del matí, havent descansat i amb l’avantatge de que el tren permetia accedir a poblacions que no disposen d’aeroport proper. Aquests serveis s’han anat reduint progressivament, fins arribar a la situació actual en que RENFE només té programats quatre serveis (dels quals només un a Catalunya), i que a més han estat suspesos per la pandèmia, en teoria temporalment.
Al mateix temps que aquí es redueixen serveis, quatre companyies operadores de ferrocarril (l’ÖBB austríaca, els DB alemanys, la francesa SNCF i els ferrocarrils federals suïssos SBB) s’han compromès en treballar coordinadament en la potenciació i recuperació dels trens nocturns internacionals. En la roda de premsa conjunta, en la que han participat també membres dels governs respectius, s’ha anunciat la creació a curt termini de sis nous serveis diaris més, que s’afegiran als que s’ofereixen actualment.
Els trens nocturns a Europa estan recuperant ràpidament el terreny perdut en els darrers anys, i donen resposta a una demanda creixent de passatgers que per motius ambientals i de comoditat rebutgen l’ús de l’avió per a viatges de radi mig a nivell europeu .
Entre els operadors europeus destaca especialment el paper de l’austríaca ÖBB, que opera actualment 25 destins sota la marca Nightjet, i que té previst invertir 500 milions d’euros en l’adquisició de trens (13 ja en construcció i 20 més previstos) i modernització de la infraestructura. L’objectiu d’ÖBB Nightjet és passar d’1,6 milions de viatgers a l’any que existien abans del COVID a 3 milions després del COVID. També s’està incrementant l’ús de trens nocturns a Alemanya, malgrat que el servei ofert en aquest cas és el d’un ICE convencional. L’increment del nombre de passatgers va ser del 62% el 2019, assolint els 6 milions de passatgers.
Aquesta iniciativa conjunta europea a favor dels trens de nit coincideix amb una llarga tendència a la reducció de serveis a la península Ibèrica, fins a arribar a l’actual cancel·lació (temporal?) de tots els serveis a causa de la COVID.
Per tots aquests motiu, instem a RENFE per a que en col·laboració amb el govern espanyol emprengui les mesures següents:
- Recuperar els quatre serveis nocturns de Renfe existents fins a l’inici de la pandèmia de COVID (Trenhotel Barcelona-Galícia, Trenhotel Lusitania Madrid-Lisboa, Sur-Expreso Hendaia-Lisboa i Trenhotel Rias Altas/Baixas Madrid-Galícia)
- Dissenyar nous serveis nocturns en l’àmbit de la península ibèrica quan les distàncies i els temps de viatge ho justifiquen. Barcelona-Astúries, Barcelona-Extremadura-Lisboa i/o Barcelona-Granada.
- Sumar-se a la compra de trens nocturns que ha fet ÖBB per modernitzar el parc de vehicles que han presten el servei (veure imatge adjunta).
- En cooperació amb els operadors centreeuropeus signants d’aquesta declaració, implantar els serveis nocturns València-Barcelona-Itàlia, Madrid-Hendaia-Paris i Barcelona-Frankfurt.
- Donar suport a la proposta TEE 2.0 presentada pel govern alemany al setembre passat, que inclou els serveis Amsterdam-París CDG -Lió- Barcelona i Berlín-Frankfurt-Estrasburg-Lió-Barcelona, i treballar activament per a la seva efectiva implementació en les relacions que ens afecten.
Des de la PTP considerem incomprensible l’absència del govern i l’operadora espanyola en aquesta iniciativa europea. En un context d’emergència climàtica, cal potenciar els serveis ferroviaris nocturns, al mateix temps que cal imposar mesures fiscals sobre el combustible d’aviació per acabar amb el dumping que gaudeix el low cost aeri.
Descarrega aquí el comunicat!