Un canvi en la política de transports de la Generalitat a Girona

jul. 03 2005

jul.

03

2005

El passat divendres, a la tarda de l’1 de juliol, es va presentar a Girona la secció territorial de la PTP, Associació per a la Promoció del Transport Públic. L’acte comptà amb la presència dels responsables locals de la secció, Maria Assumpció Rey i Marta Masó, a més de la Pau Noy, president de l’entitat, Lluís Carrasco, vice-president executiu, i Manuel Ferri, vice-president de relacions socials.

En el decurs de l’acte es palesà l’enorme diferència entre les inversions que el Govern de la Generalitat porta terme en la demarcació de Girona en favor del vehicle privat, autovies i carreteres, i les que es fan en transport públic. Recentment, un portaveu de la conselleria declarava que en aquests moments les inversions en carreteres, entre les que s’acaben d’executar i les que estan en curs, significaven 600 milions d’euros. Doncs bé, les aportacions de la Generalitat al transport públic d’aquesta demarcació de Girona sumen anualment només 0,5 milions. La relació entre aquests 600 milions pel cotxe i el camió, i el mig milió pel transport públic és una dada certament molt preocupant que posa de relleu el poc interès que el transport públic de Girona desperta en el Govern, més enllà de plans i projectes que de moment no tenen ni calendari ni pressupost. L’aposta del Govern de la Generalitat pel cotxe és suïcida perquè és incomptable amb els objectius de Kyoto, i això s’acabarà pagant; és cara perquè d’aquí no res el barril de petroli pot situar-se en 100$; tendeix a la congestió, perquè a diferència del transport públic, tot l’espai que se li dóna al cotxe l’acaba ocupant en poc temps; provoca una elevada accidentalitat i altes externalitats; i socialment és excloent perquè impedeix la mobilitat de la meitat de la població que no té permís de conduir o no pot accedir a l’ús del cotxe, especialment dones, persones grans i joves.

Segons un document del propi govern, la despesa en transport públic que fan el conjunt d’administracions públiques en les comarques gironines és de 8,75 euros/habitant, (l’aportació de la Generalitat és 1 euro/habitant) la xifra més baixa de tots els territoris de Catalunya. La relació es veu en la taula adjunta:

 

TERRITORI Aportació per habitant
Barcelona 76
Entitat Metropolitana del Transport (EMT)
Àrea Metropolitana de Barcelona
34
Regió Metropolitana de Barcelona (excepte EMT) 10
Camp de Tarragona 17
Àrea de Lleida 14
Àrea de Girona 9

Font: Direcció General de Ports i Transports. Generalitat de Catalunya.2003

 

Demanem al Govern de la Generalitat un canvi en la seva política i que en el que queda de legislatura es doni prioritat a les actuacions de millora del transport públic en les comarques gironines.

En la reunió es va aprovar un document titulat “Nou criteris per a un pla de transport a les comarques gironines” en el que es proposen unes bases per rellançar la política de transport a les comarques gironines.

En el decurs del que queda d’any, la PTP a les comarques de Girona centrarà el seus esforços en demanar el suport de la població, entitats i, especialment, administracions locals perquè la millora del transport públic es converteixi en una prioritat en l’acció del Govern de Catalunya en les comarques gironines, per a la qual cosa es presentarà a les administracions locals una proposta de moció tipus i a les entitats un manifest d’adhesió.

També et pot interessar...