Search

V21: El bus ha de ser compatible amb les àrees de trànsit restringit, també a Barcelona

nov. 27 2017

nov.

27

2017

  • Demanem que es respectin i protegeixin els eixos de la Nova Xarxa Bus
  • Les mesures de protecció de la Sagrada Família haurien de ser compatibles amb l’existència del transport públic subterrani i de superfície.

Barcelona, 27 de novembre de 2017. El passat 24 de novembre el C. Sardenya (foto esquerra) apareixia amb unes pilones que interrompien la circulació del trànsit, incloses les bicicletes. Dies més tard s’habilitava el pas de bicicletes en consonància amb la pintura d’un carril bici inscrit dies abans. Segons un comunicat municipal, així com la Guàrdia Urbana i els Agents Cívics presents en la zona, properament també es tallarà el carrer Marina (foto dreta), obligant l’autobús V21 a desviar-se pel carrer Padilla.

  

La planificació urbanística a Barcelona té una baula perduda amb l’autobús. En moltes ocasions hem estat testimonis de com diverses mesures de pacificació del trànsit, ampliació de voreres o dotació de carrils bici, han trencat algun itinerari d’autobús de la ciutat. És normal que amb l’evolució de la ciutat alguns itineraris d’autobús siguin modificats, però on és el límit?

Per a la PTP el límit és troba al Pla de Mobilitat Urbana 2015-2018, que preveia una reducció del trànsit del 21%, així com al projecte de la Nova Xarxa Bus, que establia 28 corredors prioritaris d’anada i tornada per conformar un servei d’alta freqüència a tots els barris i en totes les direccions. Des de la nostra entitat hem treballat amb l’Ajuntament per evitar que desapareguessin alguns corredors de bus a causa del disseny inicial de les superilles al Poblenou (H14 i Tusgsal) o del projectat sentit únic de circulació a la Travessera de les Corts i l’Avinguda Madrid (H8 i 54). Actualment existeix la idea d’eliminar el trànsit a tot el perímetre de la Sagrada Família per raons de seguretat, incloent-hi els autobusos, mesura que afectaria la línia V21 pel C. Marina en primer terme, i posteriorment les línies H8, 19, 33, 34, 50 i 51 pel C. Mallorca.

Afectacions als usuaris del servei públic. En aquest cas denunciem la prohibició a la circulació d’autobusos públics urbans (TMB) pel perímetre de la Sagrada Família, per hipotètiques raons de seguretat. Aquesta mesura reproduiria la prohibició que des de 2012 tenen els autobusos discrecionals (majoritàriament turístics), en aquell cas fos implantada pels problemes de congestió.  En un primer termini, ja s’ha anunciat la supressió de la circulació del carrer Marina (ascendent) com ja s’ha fet amb el carrer Sardenya (descendent), fet que obligaria a canviar de recorregut la línia V21 en sentit Montbau a través del carrer Padilla. Aquest tall trenca alguns principis bàsics de la Nova Xarxa Bus (NXB):

  • Desfà itineraris rectes i prioritaris. Les diverses fases d’implantació de la NXB treballen per crear recorreguts més directes i un acostament entre els itineraris d’anada i de tornada, per facilitar l’efecte xarxa.
  • Desfà la intermodalitat. El sentit ascendent per Padilla trenca l’intercanvi de la línia V21 amb les línies 2 i 5 del metro.
  • Desfà el repartiment d’oferta. Els 28 corredors pretenen donar una cobertura a tota la ciutat fent que tothom tingui autobusos d’alta freqüència en sentit mar – muntanya i Llobregat – Besòs. A tal efecte, les línies H i V han estat distribuïdes de la manera més homogènia possible. La separació del sentit ascendent de la línia V21 respecte les línies ascendents més pròximes passaria de 5-6 illes a 7-4 illes.

TRANSPORT PÚBLIC SENSE TRÀNSIT. Entenem la preocupació per la seguretat al voltant d’un punt tan emblemàtic com la Sagrada Família però demanem que, com fan altres ciutats europees, els serveis públics no siguin tractats com el trànsit general. Europa és plena de ciutats amb autobusos circulant per zones protegides del trànsit, ja sigui per seguretat, per restriccions al cotxe, per afavorir eixos comercials, per ser declarades patrimoni de la UNESCO, etcètera. La PTP ha posat com a exemples les ciutats de Londres, Metz, Colmar, Bolònia, Heildelberg, Göttingen, Lüneburg, Mönchengladbach, Lieja, Freiburg, Vitoria-Gasteiz, Castelló de la Plana, Sant Cugat del Vallès (Pl. Lluís Millet), Sta. Coloma de Gramanet (Av. Generalitat) o la mateixa futura plaça de les Glòries de Barcelona.

Els vehicles de transport públic col·lectiu tenen una conducció professional i són perfectament identificables per part de l’operador i de les forces de seguretat. Així mateix els vehicles regulars poden ser equipats amb sistemes de seguretat i poden accionar pilones mòbils, aixecament de barreres, etcètera. Per evitar desastres com el succeït a les Rambles, el bus es podria canalitzar a través d’unes pilones per a més seguretat. L’accés també es podria blindar amb una pilona retràctil d’entrada, activable només per vehicles d’emergència o autobusos seleccionats de TMB.

 

TRANSPORT PÚBLIC I TRÀNSIT AL VOLTANT DE MONUMENTS. Amb voluntat inspiradora, recordem alguns transports públics que s’aturen a escassos metres de monuments tan emblemàtics com la Sagrada Família: bus 82 a la Torre Eiffel de París, tramvies 3 i 8 i busos 51, 75, 85, 87, 118 i C3 al Colisseu de Roma, tramvies M4, M5 i M6 i busos 100, 200, M48 i TXL a la torre de la televisió de Berlín o busos 148 i 211 davant del Big Ben de Londres. Els atemptats de Berlín, Londres i Niça, on els terroristes van utilitzar vehicles per atropellar persones o per explotar-hi bombes, tampoc no han implicat modificacions d’itineraris dels transports públics al voltant dels punts més freqüentats per ciutadans i turistes.

Demanem a les autoritats de seguretat, d’urbanisme i de mobilitat implicades en les decisions de via pública treballin una solució que no comprometi el transport públic dels veïns i veïnes de la ciutat en el seu dia a dia i s’inspirin en solucions més europees.

 

ANNEX

Autobusos circulant per una zona restringida al trànsit. Pl. d’Espanya, Vitòria-Gasteiz.


Foto: PTP

 

Autobusos circulant una zona restringida al trànsit i controlada amb pilones abatibles. Rue Fabert, Metz (França)


Foto: PTP

Carrer exclusiu per a veïns i bus, amb accessos controlats amb càmeres de videovigilància. Av. de la Generalitat, Santa Coloma de Gramanet.


Foto: Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet

 

Carril de circulació general delimitat per pilones luminoses. C. Francesc Layret, Badalona.


Foto: Street View

 

Tramvia circulant a prop del Colisseu de Roma


Foto: origen desconegut

Autobusos circulant al costat del parlament britànic i torre del Big Ben de Londres


Foto: The Telegraph

També et pot interessar...