Search

Associacions en defensa del transport públic del nord i sud dels Pirineus treballaran conjuntament per exigir el dret a la mobilitat sense fronteres

jul. 13 2013

jul.

13

2013

20130713-villefranche-01 20130713-villefranche-02

El passat dissabte 13 de juliol van reunir-se a Vilafranca de Conflent set delegacions d’entitats pro transport públic d’ambdós costat dels Pirineus: Amics du Train Jaune, Association des Usagers Perpignan – Portbou, Association des Usagers Villefranche – Perpignan, Defensem el Tren de l’Empordà, FNAUT (Fédération Nationale des Associations d’Usagers des Transports) délegation Languedoc – Rousillon, PTP (Promoció del Transport Públic) i TGV Sud Territoires Environtment.

 

La jornada ha estat organitzada pels companys francesos i dóna continuïtat a la cooperació transfronterera iniciada al voltant de la Festa del Tren de Portbou de 2010.  La reunió de treball ha estat molt productiva i ha permès assentar les bases de la cooperació entre aquestes entitats del nord i sud dels Pirineus per als propers anys.

 

Els acords presos han estat

 

 1. Les entitats dels dos costat dels Pirineus han decidit intensificar el treball en comú i constituir una aliança estable per garantir el dret a la mobilitat dels ciutadans de l’Eurodistricte.
 1. Es demanarà a les autoritats i agents econòmics i socials una bona coordinació i una millora dels serveis de transport públic en l’àmbit de l’Euroregió Pirineus Mediterrània sobre els eixos Puigcerdà-la Tor de Querol, Figueres-Perpinyà en ample UIC (per la Jonquera), Figueres-Perpinyà  en ample ibèric (per Portbou i Cervera). La descoordinació de serveis ferroviaris regionals entre la Renfe i la SNCF vulnera el dret a la mobilitat dels ciutadans europeus. És necessari superar les limitacions tècniques i polítiques actuals que impedeixen un servei ferroviari sense fronteres, com ja passa amb el transport per carretera.
 1. S’aposta per una política de transport ferroviari que tingui en compte simultàniament els passatgers i les mercaderies, i es demana a les autoritats l’aprovació d’un full de ruta per a la posada en servei del corredor ferroviari mediterrani en l’àmbit de l’Euroregió.
 1. Alhora, l’Euroregió necessita un transport intern ferroviari basat en el concepte de la cadència, seguint el model suís, que ofereixi serveis al mateix minut de cada 1, 2, 3 o 4 hores per permetre transbordaments entre les diferents línies que composen el transport ferroviari eurorregional. Aquesta coordinació horària de serveis s’hauria de garantir als nusos de Tor de Querol (tres línies),  Vilafranca de Conflent (2 línies), Cerbère/Portbou (dues línies), Perpinyà (2 línies) i Narbona (2 línies).
 1. Properament es farà públic un dossier sobre la situació actual dels transport a l’Euroregió i un pla de criteris de millora.
 1. S’organitzarà anualment una gran trobada o assemblea de persones i entitats que defensen la millora dels serveis de transport públic transfonterer de l’Eurorregió Pirineus Mediterrània.
 1. Ser representats als acords de govern, especialment en aquells afers relatius a les qüestions transfrontereres.

 

La propera trobada de coordinació tindrà lloc durant el mes d’octubre a Perpinyà. Així mateix es demanarà de presentar una comunicació pròpia en la trobada FERRMED que tindrà lloc el proper mes d’octubre a Montpeller.

 

 

Vilafranca de Conflent, 13 de juliol de 2013

 

 

 

Associacions reunides a Vilafranca:

 

 • Amics du Train Jaune:
 • Association des Usagers Perpignan – Portbou
 • Association des Usagers Villefranche – Perpignan
 • Defensem el Tren de l’Empordà
 • FNAUT (Fédération Nationale des Associations d’Usagers des Transports) délegation Languedoc – Rousillon
 • PTP (Promoció del Transport Públic)
 • TGV Sud Territoires Environtment.

 

20130713-villefranche-03 20130713-villefranche-04

Contactes :

 

Eric Boisseau Pau Noy Serrano
Représentant régional FNAUT LR

http://www.fnaut.fr/nous-contacter/associations-locales/114-languedoc-roussillon

1511 avenue du Père Saulas, 34090 Montpellier
tél. : +33 04 67 52 53 33 – 06 68 35 25 55
courriel : [email protected]

Vocal Relacions Internacionals PTP

https://ptp.tndmp.net

 

C. Indústria 220, entresòl, 08026 Barcelona
tél. : +34 93 244 49 70
courriel : [email protected]

 

 

 

 

S’adjunten dos annexos:

 

 • ANNEX 1. ÒRGANS DE COOPERACIÓ OFICIAL TRANSFRONTERERA AL NORD I AL SUD DELS PIRINEUS
 • ANNEX 2. XARXA FERROVIÀRIA DE L’EURORREGIÓ
 • ANNEX 3. COMPROMÍS DE PORTBOU PER UN TREN TRANSFONTERER CATALÀ (PRIMERA FESTA DEL TREN DEL TREN DE 18 DE SETEMBRE DE 2010)


logo30-save Document amb annexos (PDF, 271 kB)

 

També et pot interessar...