Search

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Aquest matí s’ha anunciat la represa dels serveis transfronterers d’alta velocitat de la mà de Renfe entre Barcelona i Lió, el proper 13 de juliol, i entre Madrid, Barcelona i Marsella, el 28 del mateix mes. Els bitllets, de fet, es posaran a la venda aquest mateix dimecres, 21 de juny.

Amb aquest anunci, s’incrementaran les connexions entre Catalunya i Occitània en un tren per sentit i dia per a cada destinació, retornant a la situació que teníem fins al passat mes de desembre. Si bé és un inici modest, és un primer pas molt important per tal que tinguem unes millors connexions i millor aprofitament del túnel del Pertús, ja que actualment només hi ha 2 trens d’alta velocitat per sentit i dia que travessin els Pirineus, tal i com explicàvem al comunicat sobre la pèrdua dels serveis que vam elaborar el passat mes de desembre de 2022.

Durant els últims mesos, des de la PTP hem reivindicat el retorn d’aquests serveis, els quals es van eliminar el passat 10 de desembre de 2022 arran del trencament entre Renfe i SNCF. Unes millors connexions transfrontereres ha estat un dels temes principals del congrés EPF i de les principals propostes del projecte Destinació Barcelona Zero Emissions. Com bé hem anat explicant en els darrers mesos, creiem que existeix una demanda potencial molt important entre Catalunya i Occitània. Els preus dels bitllets, que sovint assoleixen valors inassumibles, són un clar indicador que hi ha un interès per part de la ciutadania per travessar els Pirineus en tren.

Esperem que la recuperació d’aquests serveis es consolidi a partir dels següents mesos, amb més serveis diaris cap a les dues destinacions, de manera que es pugui poder anar i tornar al mateix dia entre BCN i Lió i Marsella, arribant d’hora i marxant tard. També estem interessats en l’arribada dels trens de Renfe a París, augmentant les expedicions a la capital francesa i la recuperació, en un futur pròxim, de la connexió directa amb Tolosa de Llenguadoc!

Finalment, reivindiquem l’allargament dels serveis TGV que actualment finalitzen a Perpinyà fins a Figueres, i a l’inversa amb els serveis d’AVE i Avlo, una solució tècnicament senzilla però políticament complexa, per tal que els Pirineus deixin de ser, d’una vegada per totes, una barrera pel ferrocarril![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]