Visitar la galeria fotogràfica de la inaguració dels nous trens (24-07-2016)
Avui 25 de juliol es posa en marxa el nou servei ferroviari a la línia Lleida – Balaguer – la Pobla de Segur, una fita llargament reivindicada pel territori i per l’associació Promoció del Transport Públic (PTP). Aquesta línia té una doble característica que l’ha convertit en la punta de llança de l’anhelada millora dels serveis ferroviaris regionals a Catalunya: d’una banda és la primera infraestructura ferroviària d’ample ibèric traspassada des del Govern Central (Ministeri de Foment) a la Generalitat (FGC); i per l’altra, ha estat el ferrocarril amb menys oferta de Catalunya, pel fet de no haver disposat, fins ara, d’un model d’explotació més adequat a la baixa demanda de la part alta de la línia.
Trens per sentit en dia feiner |
Lleida |
Lleida |
Trens totals per sentit |
Amenaça de tancament de Renfe 1984 -Traspàs d’infraestructura a FGC 2005 |
3 |
3 |
6 |
Traspàs d’infraestructura a FGC 2005 -Retallades Generalitat 2012 |
5 |
3 |
8 |
Retallades Generalitat 2012 -Nou servei FGC Juliol 2016 |
3 |
1 |
4 |
A partir del nou servei FGC juliol 2016 |
6 |
4 |
10 |
Font: PTP
Els nous horaris estan disponibles a http://lleidalapobla.fgc.cat
LÍNIA I SERVEIS RENOVATS, I LLARGAMENT ESPERATS. El traspàs de la infraestructura a la Generalitat, realitzat a l’any 2005, va implicar la millora de vies i andanes, així com l’increment de freqüències de pas. Però no va aprofitar-se per canviar el model d’explotació de Renfe, que seguia operant el servei de manera subcontractada utilitzant els trens grans de sempre. La ineficiència d’aquest model i les retallades aplicades per la Generalitat van motivar l’any 2012 una forta reducció del servei, el mínim històric de la línia, amb caràcter provisional. La mesura, fortament criticada per la PTP i els ajuntaments de la zona, s’havia pres per permetre un estalvi suficient per encarregar la construcció de trens més lleugers i ràpids que permetessin aplicar un nou model operatiu més eficient, aplicant els criteris ja utilitzats per FGC per ressuscitar el Carrilet (línia Llobregat-Anoia) anteriorment en perill d’extinció. Finalment la Generalitat ha complert la seva paraula després de 4 anys no exempts de dificultats econòmiques, com la compra dels dos nous trens lleugers en plena època de retallades; i de dificultats tècniques, com ha estat la necessitat d’homologar els nous trens per circular per la xarxa ferroviària estatal d’interès general (Adif). Aquest ha estat un pas imprescindible degut a què l’accés a Lleida, d’1,8 km, és compartit amb la línia d’Adif Lleida – Manresa – Barcelona.
PER QUÈ HA ESTAT TAN IMPORTANT DEFENSAR UNA LÍNIA DE DÈBIL TRÀNSIT? La línia de la Pobla és el ferrocarril amb menys població servida de Catalunya, però també és una oportunitat per posar a la pràctica els nous models d’explotació més eficients, inspirats en el ferrocarril centreeuropeu, que fins ara el Ministeri de Foment s’ha negat a aplicar a la xarxa estatal. El nou model planteja una explotació més econòmica, amb trens més petits i àgils; i una gestió de la circulació més simplificada. El ferrocarril és un mitjà de transport de baix impacte que circula en via reservada i permet accedir a Lleida capital de forma còmoda i ràpida, a més de gaudir del Pallars des d’una posició privilegiada.
QUINS SÓN ELS CANVIS QUE EXPERIMENTARAN ELS VIATGERS A PARTIR DE DILLUNS?
- Un servei multiplicat. Les possibilitats de viatjar entre Lleida, Tremp i la Pobla de Segur es multiplicaran per 4, i entre Lleida i Balaguer les possibilitats es multiplicaran per 2,5, amb millors temps de viatge: 24 minuts entre Lleida i Balaguer i 93 minuts entre Lleida i la Pobla, amb reduccions, respectivament, de 5 i 17 minuts respecte els temps anteriors.
- Un servei innovador. Per primera vegada a Espanya un servei ferroviari regional és explotat per una companyia diferent a Renfe sobre la xarxa d’ample ibèric, fet que permet la posada en marxa d’un nou model d’explotació en línia amb les línies europees més avançades. S’utlitzarà un material mòbil adaptat a persones amb mobilitat reduïda, facilita el transport de bicicletes, redueix soroll i emissions i permet vistes panoràmiques.
- Un servei eficient. S’utilitzaran trens més petits, fet que permet adaptar-se a la baixa demanda de la línia sense renunciar a una bona freqüència de pas. S’estrena també un nou sistema de gestió de les parades facultatives: per aturar el tren caldrà polsar un botó a la parada o des del mateix tren, evitant que la maniobra depengui de la perícia del maquinista. També s’implanta un sistema on-line de venda de bitllets, alliberant el màxim de personal per fer atenció a l’usuari a bord del tren o per conduir-lo.
- Un servei integrat. Els nous serveis s’han coordinat amb els autobusos de la ruta Lleida – Noguera – Pallars, així com amb alguns servei AVE i Avant de la línia Madrid – Barcelona. Es podran adquirir bitllets combinats FGC + Renfe per fer desplaçaments com Barcelona Sants – Tremp.
QUINS CANVIS ESPEREM AMB AQUESTA LÍNIA? Els nous serveis han de permetre la recuperació de la demanda perduda pel tren, captar nous trànsits i aconseguir incrementar l’ús conjunt del sistema bus+tren. Per a la PTP es tracta d’una fita històrica al ferrocarril de català, pel fet d’estrenar un nou model d’explotació sobre la xarxa d’ample ibèric que volem replicar a la resta del territori, i que ha de posar els usuaris i l’oferta de serveis al centre de les polítiques de mobilitat.
La PTP, inspirant-se en els models d’oferta ferroviària més repetits d’Europa, proposa aplicar sobre la xarxa ferroviària catalana l’objectiu #Tictactren per una Catalunya en Moviment. Aquesta proposta consisteix en dotar de cadència horària o de 30 minuts totes les línies de rodalies de Tarragona i relacions del Corredor Mediterrani, i de cadència bihorària la resta de línies regionals.
CAL IMPLICAR-SE AMB LA PROMOCIÓ DEL TREN DE LA POBLA. #lotrendetots permetrà el desenvolupament turístic a la Noguera i el Pallars i un model de mobilitat més sostenible en l’accés a Lleida si s’hi impliquen les institucions i la ciutadania. Els nous horaris permeten molts més desplaçaments que abans, per tant cal promocionar-los. Es poden consultar a la web http://lleidalapobla.fgc.cat
La PTP farà un seguiment de prop de la línia, per tal d’avaluar l’evolució de la demanda i, si s’escau, fer noves propostes per millorar el servei o el disseny dels horaris.
VISCA LO TREN DE LA POBLA!
CRONOLOGIA DE LA LÍNIA DE LA POBLA I ACCIONS PER PART DE PTP
1924: inauguració del tram Lleida – Balaguer
1949: inauguració del tram Balaguer – Cellers
1950: inauguració del tram Cellers – Tremp
1951: inauguració del tram Tremp – la Pobla de Segur
1984: amenaça de tancament de la línia per part del Ministeri de Foment. Després d’unes grans manifestacions es rescata el dèficit operatiu de la línia per part de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.
1985: Rècord de viatgers a la línia: 450.000 a l’any. Però entren en vigor nous horaris que retallen a la meitat el servei ferroviari històric: sis freqüències entre Lleida i la Pobla per sentit.
1998: són suprimits els trens parcials Lleida – Balaguer. Des de 1985, la caiguda de la demanda és del 75%.
2002: renovació de via amb material de 2a mà entre Lleida i Balaguer a càrrec del Ministeri de Foment.
2005: l’Estat traspassa la línia a la Generalitat de Catalunya, qui encomana a FGC la gestió. L’operació es va acordar sent president de la Generalitat el Molt Hble. Pasqual Maragall i president del Govern José Luis Rodríguez Zapatero. FGC va subcontractar Adif i Renfe per continuar prestant el servei, però va dissenyar nous horaris. Es recuperen les llançadores Lleida – Balaguer i la línia passa de 75.000 a 250.000 viatgers l’any en poc temps.
2006: renovació de via amb materials nous entre Balaguer i la Pobla de Segur a càrrec de la Generalitat
2007: integració tarifària a l’ATM de l’Àrea de Lleida entre Lleida, Balaguer i Àger
2008: l’aprovat Pla de Transports de Viatgers de Catalunya planteja recuperar els sis trens diaris a la Pobla i una freqüència horària a Balaguer
2009: s’inaugura l’aeroport d’Alguaire després d’una inversió de 42,5 milions d’Euros i que no ha assolit ni el 10% de la demanda estimada. Es posa en marxa el producte turístic “Trens dels Llacs”.
Gener 2012: la Generalitat aplica un pla de retallades del servei que deixa la línia Lleida – la Pobla amb la mínima oferta de la història: 1 tren Lleida – la Pobla i tres llançadores Lleida – Balaguer. La demanda torna a caure per sobre de l’efecte crisi: 95.000 viatgers anuals. La retallada es fa per estalviar diners per comprar trens nous i reflotar la línia, però la PTP rebutja aquest procediment, insòlit a la història d’FGC. Queixa i proposta de PTP 24-01-2012: https://nou.transportpublic.org/images/pdf/20120124-lleida-lapobla.pdf
Desembre 2012: amb motiu del centenari del Carrilet, la PTP recorda que a la línia de la Pobla cal fer el mateix que FGC ha fet històricament, reflotar serveis que es consideraven perduts: https://nou.transportpublic.org/component/content/article/56-general/1241
Març 2015: la resta de trens de rodalies de l’àmbit de Lleida, operats directament per Renfe Operadora, s’integren al sistema tarifari integrat. La PTP torna a posar en qüestió l’estratègia de solapar serveis de bus i de tren per part de la Generalitat: https://nou.transportpublic.org/images/pdf/20150319-rodalies-lleida.pdf
Maig 2015: la PTP celebra el seu sopar social amb el president d’FGC i proposa que tota la xarxa ferroviària catalana s’exploti amb els criteris històrics d’aquesta companyia, aplicats amb èxit a les línies del Vallès, al Carrilet i a les explotacions turístiques: https://nou.transportpublic.org/component/content/article/56-general/1417
Juny 2015: la PTP torna a reclamar els tres trens Lleida – Pobla i l’establiment d’un sistema cadenciat horari entre Lleida i Balaguer entre moltes altres mesures per demanar un accés sostenible al Pallars: https://nou.transportpublic.org/component/content/article/55-lleida–ponent/1425-la-promocio-de-la-mobilitat-sostenible-al-pallars
16-01-2016: arriben els nous trens suïssos adquirits per FGC per operar la línia Lleida – la Pobla en un acte on també s’estrena el 130è president de la Generalitat de Catalunya, molt Hble. Carles Puigdemont. La PTP reclama al nou conseller Rull una explotació cadenciada d’aquesta línia i de la resta del sistema ferroviari català. https://nou.transportpublic.org/component/content/article/1462
24-07-2016: Inauguració oficial dels nous trens.
25-07-2016: Posada en marxa del nou horari amb els nous serveis.
CARACTERÍSTIQUES DEL NOU TREN SÈRIE 331
Visitar la galeria fotogràfica de l’arribada dels nous trens suïssos (16-01-2016)
Algunes característiques del tren:
- model GTW 2/6 d’Stadler, fabricat a Zürich
- tren articulat en tres caixes, dues amb cabina per a passatgers i una central dotada del motor i sistemes auxiliars
- tracció dièsel – hidràulica
- velocitat màxima: 120 km/h
- ample de via: ibèric 1.668 mm
- llargada del vehicle: 40,890 metres
- pes en buit: 83 Tm
- potència: 960 kW
- capacitat: 201 passatgers, 104 asseguts en 93 seients fixos i 11 plegables
- aire acondicionat, WC, accés per a persones amb mobilitat reduïda i bicicletes
- motors per a ferrocarril dièsel Euro III b, més eficients que els actuals amb un 60% menys d’emissions