Search

En funcionament la primera fase del Bus Exprés de la Vall del Tenes, un model d’autobús de qualitat defensat per la PTP

jul. 06 2010

jul.

06

2010

20100706-bevt

El 5 de juliol de 2010 es va posar en marxa la línia 777, el Bus Exprés de la Vall del Tenes, un servei de qualitat entre la Vall del Tenes, Parets del Vallès i Barcelona inspirat en un projecte de la PTP de 2007. El Bus Exprés circula per autopista entre Barcelona i Parets, i des d’allà fa una o dues parades als municipis de Parets del Vallès, Lliçà del Vallès, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, Bigues i Riells. Aquest servei semidirecte està enllaçat amb un aparcament de dissuassió a tots els municipis de la Vall del Tenes i a Parets, així com les xarxes de transport urbà de Lliçà de Vall i Lliçà d’Amunt. Itinerari del Bus Exprés 777 i del bus bàsic  convencional

La línia 777 ha iniciat el seu servei amb 10 expedicions per sentit de tipus semidirecte que complementen la línia convencional. A la versió definitiva del projecte es contemplen horaris cadenciats, millores de la circulació amb gestió viària i millores dels aparcament de dissuassió de cada municipi, especialment a Santa Eulàlia de Ronçana i Lliçà d’Amunt.

Un projecte inèdit amb un fort suport territorial i institucional

El projecte de Bus Exprés de la Vall del Tenes neix de la societat civil. La línia 777 iniciava el seu rodatge a partir d’un estudi de la PTP del Vallès Oriental l’any 2007. S’hi plantejava un model inèdit d’autobús a Catalunya, de tipus semidirecte, amb horaris cadenciats, amb protecció vial i dotat d’aparcaments de dissuassió, com si fos un tren de Rodalies de baixa demanda. La idea va cuallar de seguida a la Mancomunicat de Municipis de la Vall del Tenes (Ajuntaments de Lliçà de Vall, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, Bigues i Riells), una entitat que ha exercit un destacat lideratge d’aquest projecte. La PTP, la Mancomunicat i els Ajuntaments, van signar el “Compromís pel Bus Exprés de la Vall del Tenes” el setembre de 2007, amb una clara intenció de millorar el llavors precari transport públic interurbà.

Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Transport Terrestre del DPTOP, va mostrar-se favorable a aquest model de servei d’autobús des d’un bon començament, fet que queda palès amb la incorporació del Bus Exprés al Pla de Transports de Viatgers (PTVC) 2008-2012. També cal destacar que el Bus Exprés de la Vall del Tenes és el primer servei en estrenar el nou model de parades del PTVC, que millora la visibilitat de les parades d’autobús i la informació del servei.

Des de 2007 la PTP no ha defallit en la defensa de la integritat del projecte, donant suport i assessoria a la Mancomunitat de la Vall del Tenes, debatent amb la Generalitat de Catalunya i explicant el projecte a particulars mitjançant diversos debats, tallers o una exposició específica per al Bus Exprés.

Tant la Generalitat de Catalunya, com la Diputació de Barcelona i els Ajuntaments afectats s’han compromès a supervisar el bon funcionament de la línia i continuar treballant perquè aquesta primera fase es consolidi i pugui donar lloc a la culminació del projecte. En aquesta fase cal aplicar millores de tipus infraestructural pel que fa els aparcaments de dissuassió, a executar pels Ajuntaments; i de gestió dels vials per on circula la línia 777 amb mesures de prioritat semafòrica, a executar per la Diputació de Barcelona, titular de la via. Aleshores la Generalitat de Catalunya, en funció dels resultats obtinguts, estarà en disposició d’incrementar el nombre d’expedicions i aplicar cadència als horaris.

Avui cal donar l’enhorabona a la Vall del Tenes per haver conseguit aquesta important millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans.

Lliçà d’Amunt, 6 de juliol de 2010

Recursos

 

logo15-link Estudi del Bus Exprés de la Vall del Tenes (PTP)

logo15-save Nota de premsa del DPTOP

logo15-link Galeria fotogràfica de la inauguració

logo15-save Primers horaris de la línia

També et pot interessar...