Search

La Generalitat inclou els trens regionals a la tarifa integrada de Lleida, però no millora freqüències

març 19 2015

març

19

2015

20150319-rodalies-lleida

La Generalitat culmina la integració tarifària de tots els trens regionals i de rodalia als àmbits del Camp de Tarragona, Girona i Lleida

La integració tarifària permet importants estalvis econòmics i poder aprofitar tots els serveis disponibles en cada moment, siguin bus urbà, bus interurbà o tren

Rodalies de Catalunya i Alsa unifiquen la seva oferta en un mateix horari, afavorint el màxim aprofitament de l’oferta actual

La PTP reclama un servei de rodalies ferroviàries funcionant cada hora i un servei de bus no solapat i complementari que arribi al 40% de la població que no viu a capitals de comarca.

 

Amb la incorporació dels trams ferroviaris Lleida-Vinaixa i Lleida-Sant Guim de Freixenet es completa en bona part la integració tarifària del transport públic a Lleida. Era un punt crucial i esperat. Per això hem de felicitar qui ho ha fet possible: la conselleria de Territori i Mobilitat, i Fomento. A partir d’ara, amb un sol títol, podrem utilitzar fins a tres transbordaments (tren, bus interurbà i bus urbà) sense cap cost afegit i amb estalvis de fins al 87% sobre el cost del bitllet senzill actual. Amb un bitllet multiviatge haurem de poder anar des del nostre poble fins a l’Arnau, per exemple, combinant bus i tren.
Cal entendre la xarxa de rodalia i la integració tarifària com un arbre de dues soques (tren i bus) i ben arbrat. Vol dir que s’arribi a tot arreu, no només a les capitals de comarca; amb bons preus i serveis competitius.

On caldrà posar èmfasi, doncs, a partir d’ara?

  1. Dels 14 nous expres.cat, sis surten en menys de 30 minuts de diferencia amb els trens preexistents de la línia R12, i en tres casos, les diferències en les sortides són inferiors als set minuts. Si comptem altres serveis exprés els solapaments arriben a 10 casos (vegeu annex 1). A més d’integrar, caldrà coordinar serveis, evitant duplicitats bus-tren com succeeix ara; sempre tenint present que, en cas de duplicitat, el tren és el més eficaç; i als altres casos, el bus pot arribar millor al 40% de la població que viu allunyada de la capital de comarca.
  2. Aprofitar la rapidesa de la línia Lleida-Cervera. La PTP va plantejar el 2011 uns senzills canvis d’explotació que podrien garantir un tren cada hora (vegeu annex 2) sense un increment significatiu de cost. Recordem que a les rodalies de Lleida no s’ha incorporat cap nou servei, a diferència de Tarragona i Girona. En la mateixa línea, s’espera que el nou servei que planifica FGC sobre la línea Lleida – Balaguer i extensió a la Pobla segueixi criteris de freqüència cadenciada horària.
  3. Almacelles té vies i una cèntrica estació (o tenia), i no hi para cap tren. Esperonem la conselleria deTerritori i Mobilitat a fer reeixir aquest tram ferroviari (Lleida-Raimat-Almacelles) per tal d’incloure’l dins de la integració tarifària.

Tot plegat no treu el mèrit aconseguit amb la inclusió de Renfe a la integració tarifària. Ara, però, cal continuar treballant per a fer una xarxa de transport públic que sigui efectiva, eficient, sostenible i equitativa a tot el territori.

 

ANNEX 1. Solapaments bus tren a la línia Lleida – Cervera

20150319-lleida-cervera-bus-tren

Font: PTP a partir d’horaris oficials.

 

ANNEX 2. Proposta de modificació horària realitzada a la Generalitat de Catalunya i a Renfe Operadora, el mes d’abril de 2011

logo15-save Descarregar Annex 2

 

logo15-save Descarregar Comunicat complet en PDF

logo15-link ATM Àrea de Lleida

 

 

També et pot interessar...