La PTP felicita la Generalitat pel compliment del seu compromís amb els trens nous i la recuperació del tren de la Pobla, seguint el “model FGC”

gen. 19 2016

gen.

19

2016

20160116-fgc-2

Dissabte 16 de gener es va muntar sobre la via el primer dels dos nous trens de la sèrie 331, que cobriran el servei d’FGC entre Lleida, Balaguer, Tremp i la Pobla de Segur a partir de la primavera de 2016. Aquests nous trens suposen quatre fites importants:

  • permetran una explotació més econòmica i racional de la línia Lleida – la Pobla, primera de viatgers en ample ibèric operada per FGC i, pel moment, primera i única infraestructura ferroviària estatal transferida a la Generalitat de Catalunya. Aquesta línia operava amb trens de la sèrie 592 i 596, llogats a Renfe, sobredimensionats per a la demanda, i de baixa eficiència energètica.
  • són els primers propis trens d’ample ibèric d’FGC
  • són els primers automotors d’aquesta tipologia a Espanya, un dels pocs països d’Europa que encara no s’havia proveït d’un material mòbil específic per operar línies de tràfic mig i baix.
  • FGC es convertirà en operador directe de la línia Lleida – la Pobla, ja que fins ara l’explotació era subcontractada a Renfe Operadora des del traspàs de la línia l’any 2005.

 

En aquest acte s’ha presentat quina serà l’oferta que donaran els nous trens en aquesta línia que va patir una greu retallada d’oferta l’any 2012 amb l’objectiu de finançar la compra dels nous vehicles.

  • Es triplicarà l’oferta actual, arribant al màxim històric de trens a la línia:

Trens per sentit en dia feiner

Lleida >
Balaguer

Lleida >
la Pobla

Trens totals

Amenaça 1984 – Traspàs FGC 2005 3 3 6
Traspàs FGC 2005 – Retallades 2012 5 3 8
Retallades 2012 – Març 2016 3 1 4
A partir de març 2016 7 3 10

 

  • Els temps de viatge seran de 24 minuts entre Lleida i Balaguer i de 93 minuts entre Lleia i la Pobla, amb reduccions, respectivament, de 5 i 17 minuts respecte els temps actuals.

 

La línia de la Pobla és el ferrocarril amb menys població servida de Catalunya però també és una oportunitat per posar a la pràctica els nous models d’explotació low cost o més eficients com els que FGC va implantar als anys vuitanta a la línia del del Baix Llobregat, Anoia i Bages (el Carrilet) o els aplicats per moltes companyies ferroviàries a multitud d’exemples a Centreeuropa i Itàlia. En ser l’única línia d’ample ibèric, anteriorment estatal, transferida a la Generalitat, s’hi ha pogut plantejar un nou model operatiu que fins ara el Ministeri de Foment es negava a aplicar a la xarxa estatal. Aquest nou model està basat en models d’explotació més simplificats, amb trens més petits i barats de mantenir i d’operar, capaços de donar una oferta més àmplia i cadenciada i coordinada amb la xarxa d’alta velocitat, que són els factors claus per captar la demanda. El ferrocarril Lleida – la Pobla és, a més, un ràpid transport públic en via reservada per accedir a Lleida capital, i d’allà a Barcelona, i un mitjà de transport segur, còmode i de baixes emissios i baix impacte al territori, que a més d’aportar mobilitat a tres comarques, està generant desenvolupament turístic gràcies a l’atractiu particular de la línia.

 

L’acte va ser carregat de simbolisme, ja que a més dels nous trens, van estrenar càrrecs el nou conseller de Territori, Hble. Sr. Josep Rull; i el 130è President de la Generalitat, el Molt Hble. Carles Puigdemont. La PTP va aprofitar l’ocasió per lliurar al nou Conseller la proposta d’explotar tota la xarxa de rodalies i regionals de Catalunya sota l’abric d’un sistema d’horaris cadenciat integrat, com fan els països amb més tradició ferroviària de viatgers del món. La PTP concretarà i publicarà properament els detalls de la proposta.

 

Desitgem que el nou servei es concreti i evolucioni favorablement al llarg del temps, i que el model operatiu d’FGC s’estengui a tot el territori.

 

Queda un aspecte important per desenvolupar, i és la coordinació horària entre el nou servei d’FGC i els serveis d’alta velocitat Barcelona – Lleida – Madrid, així com la creació d’un bitllet únic que es pugui comprar per Internet i en taquilles. Posar el Pallars a dues hores i mitja i la Noguera a dues hores de Barcelona suposaria una oferta molt atractiva. Avui dia el ferrocarril capta uns 1.700 viatges diaris entre les estacions de Barcelona Sants i de Lleida Pirienus. Possiblement una oferta combinada podria incrementar aquesta demanda en mig miler de viatges més.

 

Lleida, 19 de gener de 2016

 

 

CRONOLOGIA DE LA LÍNIA DE LA POBLA I ACCIONS PER PART DE PTP

 

1924: inauguració del tram Lleida – Balaguer

1949: inauguració del tram Balaguer – Cellers

1950: inauguració del tram Cellers – Tremp

1951: inauguració del tram Tremp – la Pobla de Segur

1984: amenaça de tancament de la línia per part del Ministeri de Foment. Després d’unes grans manifestacions es rescata el dèficit operatiu de la línia per part de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

1985: Rècord de viatgers a la línia: 450.000 a l’any. Però entren en vigor nous horaris que retallen a la meitat el servei ferroviari històric: sis freqüències entre Lleida i la Pobla per sentit.

1998: són suprimits els trens parcials Lleida – Balaguer. Des de 1985, la caiguda de la demanda és del 75%.

2002: renovació de via amb material de 2a mà entre Lleida i Balaguer a càrrec del Ministeri de Foment.

2005: l’Estat traspassa la línia a la Generalitat de Catalunya, qui encomana a FGC la gestió. L’operació es va acordar sent president de la Generalitat el Molt Hble. Pasqual Maragall i president del Govern José Luis Rodríguez Zapatero. FGC va subcontractar Adif i Renfe per continuar prestant el servei, però va dissenyar nous horaris. Es recuperen les llançadores Lleida – Balaguer i la línia passa de 75.000 a 250.000 viatgers l’any en poc temps.

2006: renovació de via amb materials nous entre Balaguer i la Pobla de Segur a càrrec de la Generalitat

2007: integració tarifària a l’ATM de l’Àrea de Lleida entre Lleida, Balaguer i Àger

2008: l’aprovat Pla de Transports de Viatgers de Catalunya planteja recuperar els sis trens diaris a la Pobla i una freqüència horària a Balaguer

2009: s’inaugura l’aeroport d’Alguaire després d’una inversió de 42,5 milions d’Euros i que no ha assolit ni el 10% de la demanda estimada. Es posa en marxa el producte turístic “Trens dels Llacs”.

Gener 2012: la Generalitat aplica un pla de retallades del servei que deixa la línia Lleida – la Pobla amb la mínima oferta de la història: 1 tren Lleida – la Pobla i tres llançadores Lleida – Balaguer. La demanda torna a caure per sobre de l’efecte crisi: 95.000 viatgers anuals. La retallada es fa per estalviar diners per comprar trens nous i reflotar la línia, però la PTP rebutja aquest procediment, insòlit a la història d’FGC. Queixa i proposta de PTP 24-01-2012: https://transportpublic.org/images/pdf/20120124-lleida-lapobla.pdf

Desembre 2012: amb motiu del centenari del Carrilet, la PTP recorda que a la línia de la Pobla cal fer el mateix que FGC ha fet històricament, reflotar serveis que es consideraven perduts: https://transportpublic.org/component/content/article/56-general/1241

Març 2015: la resta de trens de rodalies de l’àmbit de Lleida, operats directament per Renfe Operadora, s’integren al sistema tarifari integrat. La PTP torna a posar en qüestió l’estratègia de solapar serveis de bus i de tren per part de la Generalitat: https://transportpublic.org/images/pdf/20150319-rodalies-lleida.pdf

Maig 2015: la PTP celebra el seu sopar social amb el president d’FGC i proposa que tota la xarxa ferroviària catalana s’exploti amb els criteris històrics d’aquesta companyia, aplicats amb èxit a les línies del Vallès, al Carrilet i a les explotacions turístiques: https://transportpublic.org/component/content/article/56-general/1417

Juny 2015: la PTP torna a reclamar els tres trens Lleida – Pobla i l’establiment d’un sistema cadenciat horari entre Lleida i Balaguer entre moltes altres mesures per demanar un accés sostenible al Pallars: https://transportpublic.org/component/content/article/55-lleida–ponent/1425-la-promocio-de-la-mobilitat-sostenible-al-pallars

2016: arriben els trens nous d’FGC per operar la línia Lleida – la Pobla en un acte on també s’estrena el 130è president de la Generalitat de Catalunya, molt Hble. Carles Puigdemont. La PTP reclama al nou conseller Rull una explotació cadenciada d’aquesta línia i de la resta del sistema ferroviari català.

 

CARACTERÍSTIQUES DEL NOU TREN SÈRIE 331

 

20160116-fgc-1

 

Galeria fotogràfica PTP:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153481463716775.1073741864.49554776774&type=3&pnref=story

 

Algunes característiques del tren:

  • model GTW 2/6 d’Stadler, fabricat a Zürich
  • tren articulat en tres caixes, dues amb cabina per a passatgers i una central dotada del motor i sistemes auxiliars
  • tracció dièsel – hidràulica
  • velocitat màxima: 120 km/h
  • ample de via: ibèric 1.668 mm
  • llargada del vehicle: 40,890 metres
  • pes en buit: 83 Tm
  • potència: 960 kW
  • capacitat: 201 passatgers, 104 asseguts en 93 seients fixos i 11 plegables
  • aire acondicionat, WC, accés per a persones amb mobilitat reduïda i bicicletes
  • motors per a ferrocarril dièsel Euro III b, més eficients que els actuals amb un 60% menys d’emissions

També et pot interessar...