La PTP, juntament amb Col·lectiu Punt 6, organitza enguany la tercera edició del Congrés de Dones, un espai de trobada i debat sobre diferens escenaris i situacions de la dona vers el transport públic. Juntament amb la col·laboració del IERMB, ATM i AMB (Mobilitat i Cooperació internacional), aquesta tercera edició té lloc de forma diferent, sense trobar-nos al ja classic Pati Manning.
La situació de pandèmia causada per la COVID-19 ens allunya de trobar-nos en persona, però no per això el congrés deixa de celebrar-se. Amb un format innovador respecte les edicions anteriors i una aposta per la digitalització 100% del mateix, enguany el congrés queda distribuït en tres sessions d’una durada d’hora i mitja cadascuna (màxim 2 hores) al llarg de tres setmanes.
Presentació institucional: la sessió de presentació a càrrec de les institucions col·laboradores IERMB, AMB (Mobilitat i Cooperació internacional) , ATM i FGC, així com per l’organització del congrès a càrrec de Col·lectiu Punt 6 i la PTP.
Ponència inaugural “Una mirada situada de género al transporte y la movilidad. Problemas, proyectos y horizontes en América Latina”: a càrrec Paula Soto Villagran, experta en mobilitat amb perspectiva de gènere a Ciutat de Mèxic.
Polítiques públiques de mobilitat amb perspectiva de gènere i diversitats: espai on les Administracions del nostre entorn o de fora de Catalunya que treballin aquesta qüestió puguin presentar els plans, programes, estudis i projectes més recents sobre mobilitat i gènere. Alhora es proposa presentar indicadors de mobilitat amb perspectiva de gènere, així com en la distribució per sexe de càrrecs de les estructures de les administracions, que s’aniran actualitzant en anys següents.
Amb la presència de Virgina Poggio, Berta Fauró Canadell, Blanca Moreno, Alice Abreu i Loide Massangaie i moderació de Maria Peix Batet
Ponència “Género y transporte en Buenos Aires La Segunda Ola”
Ponència “Promoviendo equidad de género y diversidades en el transporte colectivo”
Taula debat sobre l’experiència de dones que mouen el transport públic, tant en càrrecs de direcció com en llocs de treball vinculats a l’operació del servei (maquinistes, conductores d’autobús…). Volem donar a conèixer la seva experiència en entorns laborals particularment masculinitzats.
Amb la persència de Marisa Chacón Pérez, Ana Laura Morais, Ma Teresa Carrillo Palacin i Anabel Arébalo amb moderació de Marta Serrano Ballbuena
Catalunya és un país molt desequilibrat des del punt de la distribució de la població en el territori i compta amb àmplies zones amb dinàmiques rurals i amb molt baixa densitat de població. També compta amb àrees urbanes amb dèficits importants en transport públic. La insuficient connectivitat amb transport públic comporta una dependència exclusiva dels mitjans de transport privat per part de la població que hi resideix per poder desenvolupar moltes de les activitats quotidianes (compres, anar al metge, anar al banc, fer gestions personals, etc.) i que dificulta l’accessibilitat a la població envellida, joves, dones i col·lectius amb menys ingressos. Aquesta sol ser una realitat més característica de municipis i nuclis ubicats en zones de muntanya o més allunyats dels entorns més urbanitzats. Es vol visibilitzar aquesta realitat a través de la veu de dones que viuen en aquests àmbits, així com d’especialistes en aquesta qüestió.
Amb la presència de Núria Rosell Matas, Ma Carme Freixa i Marta Pallarès Blanch amb moderació de Núria Pérez Sans
Clausura a càrrec de Dolors Clavell Nadal
Tota la informació de les edicions del congrés!
Des de l’any 2019, el Col·lectiu Punt 6 i la PTP, en col·laboració amb d’altres entitats i administracions, ha organitzat jornades amb la finalitat de visibilitzar les diferències de gènere pel que fa la mobilitat quotidiana, on les dones tenen un patró de mobilitat basat sobretot en el caminar i en l’ús del transport públic. Les diferents edicions del congrés han comptat amb una centena d’inscripcions amb un balanç molt positiu.
Podeu trobar les diferents edicions del congrés en aquest enllaç. Aquestes edicions, reunien a dones del territori català que treballen en l’àmbit del transport públic i la mobilitat amb perspectiva de gènere.