Search

Congrés EPF 2023: debatem sobre connexions transfrontereres, tarifació i el paper de les entitats

maig 16 2023

maig

16

2023

[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]La PTP ha acollit el congrés de la European Passengers’ Federation (EPF) al Museu Picasso de Barcelona els dies 2 i 3 de juny d’aquest any.

Més de 60 persones de diverses entitats d’arreu d’Europa van participar d’aquest esdeveniment.

El congrés va comptar amb la participació d’Oriol Martori, Jon Worth, Carles Casas i Elmer von Buuren, entre d’altres.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F06%2F20230609-Relatoria-EPF.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]El passat 2 i 3 de juny vam celebrar el congrés de la European Passenger Federation (EPF) 2023 al Museu Picasso de Barcelona. El tema principal de la jornada va ser els viatges transfronterers en transport públic, així com els descomptes i gratuïtat del transport públic.

La primera jornada va ser inaugurada per Oriol Martori, director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Elisabeth Kotthaus, cap de la unitat d’Afers Socials, Drets del Passatger i Igualtat d’Oportunitats a la Direcció General de Mobilitat i Transport de la Comissió Europea, i Adrià Ramirez, president de la PTP. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Una millor connexió transfronterera és possible!” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Durant el matí de la primera jornada, es van presentar diverses ponències. Elisabeth Kotthaus va destacar que els viatges transfronterers són un focus de la Comissió Europea, i va presentar l’aplicació “Your passenger rights”. Oriol Martori, per la seva banda, va expressar la seva voluntat de portar el transport públic a tothom i a tot arreu, fent el transport públic el centre de la mobilitat, i va assenyalar els reptes més importants, com ara la sostenibilitat econòmica. 

Una de les conferències destacades del matí va ser la de Jon Worth, un comentarista independent de ferrocarrils, que va presentar el projecte #CrossBorderRail. Jon ha viatjat per diverses rutes transfrontereres a través d’Europa en tren. No obstant això, en moltes ocasions va haver de confiar en la seva bicicleta plegable que portava en tots els seus viatges en tren per cobrir alguns dels enllaços ferroviaris que no existeixen o no estan operatius, generalment d’un costat d’una frontera a l’altre, i a vegades superant petits buits de pocs metres en la xarxa ferroviària. Saragossa-Pau, Cerbère-Portbou i La Tor de Querol-Puigcerdà són alguns dels serveis ferroviaris que va reivindicar. 

El matí va continuar amb la participació de Carles Casas, de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Elmer von Buuren, d’European Sleeper i Przemek Ben Paczek, de Nevomo. Carles Casas va parlar de la implementació de serveis ferroviaris d’alta velocitat entre Catalunya i Occitània, destacant la importància del corredor mediterrani i la falta de serveis en aquesta regió. Elmen von Buuren va presentar el concepte de nous trens de nit per Europa, destacant el seu potencial per ampliar les opcions de viatge i facilitar la transició de l’avió al tren. Przemek Ben Paczek va parlar de la mobilitat sense fricció i de les solucions tecnològiques per millorar la infraestructura ferroviària existent

La següent sessió amb la participació de Pau Noy, d’Alianza Ibérica por el Ferrocarril (AIF), Christian Perrot de FNAUT Occitanie, Blaz Pongracic, de CER, i la moderació de la MEP Dorien Rookmaker, va posar el focus en les connexions transfrontereres als Pirineus i que va derivar en un interessant debat amb el públic assistent.[/vc_column_text][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”0px” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” include=”23286,23283,23280,23277,23334,23331,23328,23325″][vc_empty_space height=”15px”][dt_fancy_title title=”Descomptes i gratuïtat al transport públic: una bona solució?” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Les sessions de la tarda van anar enfocades a la analitzar la gratuïtat del transport públic i la reducció de les tarifes. Primerament, amb la intervenció de Miquel Lamas (ATM Barcelona) es va detallar el funcionament de la tarifació a l’Àrea de Barcelona. A continuació, Beat Mueller (Transport Economics Commission UITP) va fer una introducció a la gratuïtat, exposant casos i recomanacions de la UITP.

Després vam comptar amb una taula rodona en què hi va participar Monika Wiktoria Maciejewska (Vrije Universiteit Brussel) i Javier Asensio (Universitat Autònoma de Barcelona), amb la moderació de Mercedes Vidal (PTP). Es van explorar exemples temporals i permanents de transport públic gratuït o amb descomptes implementats en diferents ciutats i regions europees, posant de relleu els avantatges, desavantatges i diversos factors que influeixen en el seu èxit. Alguns d’aquests factors inclouen la ubicació geogràfica, els grups objectiu, les polítiques de gestió dels vehicles privats i les expectatives dels passatgers. 

A continuació, Antoine Belaieff va presentar FAIRTIQ una aplicació que busca incrementar l’ús del transport públic a través d’una gestió de les tarifes més comercial i adaptada a cada usuari. Finalment, vam fer un taller conduït per Montse Garcia (PTP), en què els participants al congrés van haver de proposar el sistema tarifari ideal tenint en compte les ponències que vam tenir durant la tarda.[/vc_column_text][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”0px” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” include=”23274,23271,23268,23265,23322,23247″][vc_empty_space height=”15px”][dt_fancy_title title=”L’activisme de les entitats fa canviar les coses!” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]El segon dia de la conferència es va centrar en compartir experiències entre els assistents, especialment en campanyes i influència en el sector del transport. El president de l’EPF, Josef Schneider, va destacar el paper de l’EPF en facilitar l’aprenentatge mutu i millorar els esforços de lobbying per al transport públic en diferents països

Wolfgang Sprick (VCD-Hessen), Dennis Fancett (Railfuture/SENRUG) i Freek Bos (Rover/EPF) van presentar casos d’èxit en l’activisme polític, inspirant els participants a reflexionar sobre estratègies per influir en les decisions polítiques i interactuar amb el públic. 

En tallers moderats per Montse Garcia (PTP) i Wandi Chivaura (EPF), els participants van reflexionar sobre estratègies per influir en les decisions polítiques i sobre com atraure el públic general a la defensa del transport públic. El congrés va finalitzar amb una excursió guiada per les Superilles de Barcelona.[/vc_column_text][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”0px” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” include=”23262,23259,23256,23253,23250,23247,23238″][vc_empty_space height=”15px”][dt_fancy_title title=”Presentacions de les jornades” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...