El treball de la PTP ha estat clau en l’aprovació de dues lleis del Parlament de Catalunya: Llei 9/2003 de la mobilitat, pionera al seu tipus a tot Europa i Llei 21/2015 de finançament del sistema de transport públic, per unanimitat.
L’urbanisme de les ciutats està fortament especialitzat en el cotxe: l’amplada de carrils, els radis de gir, els sentits de circulació, o els aparcaments segueixen paràmetres de disseny que poden perjudicar el transport públic. A Barcelona la PTP ha aconseguit que l’Ajuntament no suprimeixi els dos sentits de circulació per al bus a dos importants vials, entre altres millores pel bus a la capital catalana i altres ciutats.
La PTP, de la mà de la Mancomunitat de Municipis de la Vall del Tenes, va elaborar una proposta per fer la primera línia de bus exprés de qualitat de Catalunya, incoportant aspectes fins aleshores només contemplats al ferrocarril: prioritat semafòrica interurbana, cadència horària, park & ride i règim de circulació semidirecte (saltant-se parades).
La PTP treballa per un sistema de tarifes que afavoreixi l’ús del transport públic fidelitzant els viatgers i sense fronteres d’operador o de zones. L’any 1993 vam iniciar la reivindicació d’un sistema integrat, que es va aconseguir l’any 2001. Els anys 2013-2015 hem col·laborat amb les protestes d’Stop Pujades que van aconseguir congelar el preu del transport públic i vam aconseguir rebaixar el preu a les T-Mes de 2, 3, 4, 5 i 6 zones.
El tramvia es va recuperar com a mitjà de transport quotidià l’any 2004 després d’anys de reivindicacions i polèmiques durant les obres. Avui s’ha convertit en el transport públic de superfície més ràpid de l’àrea metropolitana en zona urbana, ha captat més viatgers que cap altra nova infraestructura i és el millor puntuat a l’Enquesta de Mobilitat.
Entre 2005 i 2007 vam col·laborar activament amb Defensem el Tren de l’Empordà per salvar l’estació urbana de Figueres, amenaçada de supressió i trasllat als afores per un projecte especulatiu. Actualment es manté al seu lloc. Entre 2002 i 2020 vam fer una intensa campanya per evitar la desaparició del ferrocarril entre Port Aventura, Salou i Cambrils, sense èxit. Ens mantenim contraris a la desaparició de línies ferroviàries i apostem per la seva millora o transformació. Més informació al projecte “Objectiu Tren 2024“.
L’any 2000 vam fer els primers estudis per desvincular l’ús del cotxe de la seva tinença a partir d’un projecte de carsharing. L’any 2003 es va crear la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per impulsar el projecte, que va veure la llum l’any 2004 amb l’empresa Catalunya Carsharing, absorbida posteriorment per Avancar. Avui existeixen dues empreses de carsharing a Barcelona: Som Mobilitat i Bluemove.
Quan molt pocs en parlaven, la PTP va fer els primers estudis per demostrar una creixent deixadesa (2003) i saturació (2005) als trens de Rodalies. L’any 2006 vam participar a diverses mobilitzacions amb el moviment veïnal i sindical, aconseguint un pla d’inversions urgent i un comitè de clients de Renfe. L’any 2009 vam presionar per aconseguir el 2n pla de rodalies de la democràcia, encara no complert.
Amb el manifest d’Esparreguera (2001) es va aconseguir el primer document polític per donar prioritat a l’autobús a una autopista catalana, el carril bus de la B23. L’any 2012 la Generalitat estrenava el primer carril bus-VAO a la C58, però amb elevats costos de construcció i només en un sentit. L’any 2013 la PTP convencia el Servei Català de Trànsit per fer-ho bidireccional, més eficaç per al bus.
Després de molts anys de reivindicacions vam contribuir a evitar el tancament de la línia Lleida – Balaguer – la Pobla, i la seva posterior transformació en un servei modern de la mà de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una línia de baixa demanda on calia aplicar mesures d’operació de baix cost.
Vam fer una proposta d’adopció d’un codi alfanumèric per designar els serveis regionals i adoptar els codis de línies de rodalies als teleindicadors de trens i estacions i sistemes generals d’informació del servei de Rodalies de Catalunya. Catalunya és l’únic nucli de Renfe on s’ha adoptat de forma generalitzada la nomenclatura de línies.
Gràcies al treball de divereses entitats a banda i banda dels Pirineus, entre elles la PTP, hem aconseguit la derogació de la prohibició del trànsit de passatgers al tram transfronterer als trens regionals de tornada, tant de Renfe com de la SNCF.
Hem estimulat una de les transformacions més importants d’una xarxa d’autobús a Europa, la Nova Xarxa Bus. A partir d’un conjunt de línies històriques i superposades d’autobús, s’ha generat una xarxa principal que funciona a un interval de pas entre 5 i 8 minuts, i cobreix tot Barcelona en sentit Llobregat – Besòs, mar i muntanya.
Despres d’anys de reivindicacions, al 2020 vam aconseguir que amb aproximadament 20 viatges d’anada i tornada al mes sortís a compte un abonament mensual il·limitat, una millora històrica per a les persones que utilitzen el transport públic de manera més intensa. El nou abonament mensual, anomenat T-Usual, va eliminar les targetes limitades T-50/30 i surt més a compte que 4 antigues T-10 (actualment T-Casual).
Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.